Author Topic: Eлектронски систем за мерење на тежина  (Read 1024 times)

Offline deni1

 • Нов член
 • *
 • Posts: 3
Значи ми треба помош ако некој знае или има идеја да ми помогне како би го дизајнирал овој систем , ми треба за факс Фала однапред.
Да се дизајнира електронски систем за мерење на тежина на материјал на транспортна лента со капацитет 10т/час. Решението да опфати избор на компонети за преобразба на мерниот тежински сигнал во импулсен сигнал, струен сигнал и напонски сигнал. Импулсниот сигнал се носи на бројчаник за мерење на импулси. Напонскиот сигнал се носи на аналоген инструмент. Струјниот сигнал се носи на ПЛЦ.
а) избор на тежинска келија (load cell),
б) соодветна обработка на сигналот од мерната келија,
в) трансдуктор за преобразба на мерниот сигнал во импулсен,
г) трансдуктор за преобразба на мерниот сигнал во струен,
д) трансдуктор за преобразба на мерниот сигнал во напонски,
ѓ) избор на ПЛЦ,
ж) поврзување на ПЛЦ на персонален компјутер и интра мрежа.

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Батка,ова што го бараш ја надминува помошта од форумџииве.Не знам дали некој ке сака да ти направи или отстапи цел проект,кој ако е добро направен може добро да се уновчи.Бидете малку поскромни и реални!! Ако има некој, сепак,нека му се јави на членов.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Ќе му помогнеме, ама нека си го дефинира проектот, нека почне од негде, ако заглави можеби ќе има некој да му помогне, вака цел проект да му изработи некој тешко.

Нека го дефинира убаво како сака да изгледа што да има што да нема, дали можеби има нешто што би ни помогнало, пр. има некој карактеристичен тип сензори кој треба да се користат, дали има изработено некој блок дијаграм од процесот и така натака, пошто сите имаме различно мислење околу ова
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10859
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Eлектронски систем за мерење на тежина
« Reply #3 on: 13.04.2013, Saturday, 06:46:46 »
deni1, ти почни нешто, па ќе пробаме да помогнеме ;). Како што пиша batka, не верувам дека некој на форумов ќе се нафати да ти прави готов проект.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."