Author Topic: Кинески лемни станици  (Read 6638 times)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10859
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Кинески лемни станици
« Reply #75 on: 07.09.2018, Friday, 11:32:58 »
Хммм, не знам, не би ризикувал со 24v ради грејачот (колку максимално може да трпи температура грејачот).

Може може ;), до 500 и кусур го имам терано на вариак, така работеше повеќе од 3 часа ;D.

Баш денес мерев колку ампери влече.
При уклучување на лемната станица (ладна) повлекува околу 4А, и како качува температура рачката така паѓа амперажата.
Кога ќе дојде до максимум пред да исклучи грејачот, амперажата е околу 2 и цело време надогревањето е со околу 2А. :)

Така, значи генерално земено треба полначот да може да даде барем 4A ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline krema

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 202
 • Gender: Male
Re: Кинески лемни станици
« Reply #76 on: 07.09.2018, Friday, 11:57:47 »
Quote
генерално земено треба полначот да може да даде барем 4A
Да да, минимун 4А и ќе возе без проблем. :)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10859
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Кинески лемни станици
« Reply #77 on: 07.09.2018, Friday, 11:59:33 »
Малку тешко се наоѓаат толку моќни полначи, треба да биде од некој релативно моќен лаптоп... повеќето одат до максимум 3.5A.

Во секој случај, добро е да се знае ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline krema

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 202
 • Gender: Male
Re: Кинески лемни станици
« Reply #78 on: 07.09.2018, Friday, 12:15:52 »
Можеби треба да пробам со 3А полнач дали ќе го крепи (а ќе пробам) :), инаку пробав со 19v 2,1A од мини лаптоп 10"  не пројде, вероватно се уклучува заштита на самото напојување.
Во секој случај мене ми прави мерак оваа шема за лемна станица. :)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10859
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Кинески лемни станици
« Reply #79 on: 07.09.2018, Friday, 13:52:48 »
Можно е да работи и со полнач со максимална струја од 3A, ама не верувам дека ќе постигне толку висока температура.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline krema

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 202
 • Gender: Male
Re: Кинески лемни станици
« Reply #80 on: 07.09.2018, Friday, 18:57:35 »
Денес ја тестирав лемната станица со адаптер од постар лаптоп Compaq Presario 19v 3.16A.
Code: [Select]
http://elektronika-mk.net/index.php?topic=10728.msg124392#msg124392Работи без проблем, но загревањето е поспоро, од ладна рачка до максимална температура времетраењето е околу 1 минута и 55 секунди што е за цели 30 секунди побавно од претходното тестирање со адаптер од 20v и 4,5А. Догревањето е за нијанса со поголеми интервали на уклучено греење а тоа се должи вероватно заради помалата ампеража на овој адаптер.
Мерењето на температура пак изненади, максимално качи околу 440 до 450 степени, што е прилично добро и со ваков адаптер а тоа значи дека ќе работи добро и со овoj адаптер но иницијалното загревање ќе биде малку поспоро што е и на некој начин занемaрливо. :)
Пак ќе сумирам, после сите овие тестови што ги направив, едноставната шема за рачка со термопар А1321 е повеќе од одлична и може да се изработи за многу малку пари или ако сте електроничари деловите ги имате дома па изработката ќе чини „0“ денари. :D

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10859
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Кинески лемни станици
« Reply #81 on: 09.09.2018, Sunday, 13:07:43 »
Догревањето е за нијанса со поголеми интервали на уклучено греење а тоа се должи вероватно заради помалата ампеража на овој адаптер.

Да, но и понискиот напон ;).

Мерењето на температура пак изненади, максимално качи околу 440 до 450 степени, што е прилично добро и со ваков адаптер а тоа значи дека ќе работи добро и со овoj адаптер но иницијалното загревање ќе биде малку поспоро што е и на некој начин занемaрливо. :)

Хммм... интересно. Значи сепак ќе се исплати да се прави и со некој „по нормален“ полнач за лаптоп ;)... само не со оние за notebooks :D.

Пак ќе сумирам, после сите овие тестови што ги направив, едноставната шема за рачка со термопар А1321 е повеќе од одлична и може да се изработи за многу малку пари или ако сте електроничари деловите ги имате дома па изработката ќе чини „0“ денари. :D

Дефинитивно ;). Во денешно време, тешко е да се најде адекватен трансформатор за ваква лемна станица. Полначи за лаптопи скоро сите имаат по дома, барем еден, од некој претходно зезнат лаптоп ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."