Author Topic: Едноставен UHF RF модулатор  (Read 715 times)

Offline batka

  • Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 9363
  • оптимист до крај!
Едноставен UHF RF модулатор
« on: 17.06.2013, Monday, 23:48:23 »
Со дигитализацијата станаа проблеми кога сакате да вклучите стар ТВ приемник на DVB-T бокс.Наједноставно е да најдете старо видео и да го извадите RF модулаторот.Но,немате веројатно цел куп стари видеа,па следното побарување е шема погодна за самоградба.Ова шема ја најдов во *фурдата* и еден колега ја проба,така што -работи.Зачудувачки е што е вградена во пар компјутерски звучници,го користи нивното напојување.Звукот се носи до активните звучници,а видеото преку РФ модулаторот се внесува во антенскиотвлез на ТВ апаратот.И функционира! Калемот има 4 намотки 0,5 мм лак жица со извод на средина.Намотан е на тело 4 мм со јадро,со кое и се подесува каналот во широк појас.Транзисторите се ВС546/7/8/9 од комплетите по ОТП,а комплетниот уред е на две универзални плочки ,кои се ставени во кутија направена од каширан витропласт.Потребно е целосно оклопување и напојување преку проводен кондензатор со дополнителна стабилизација.Уредот веке беше спакуван во зв.кутија ,така што ако имам прилика да го отворам ке го сликам.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.