Author Topic: Дигитална лемна станица (DIY Digital Soldering Station)  (Read 4986 times)

Offline dr-mr

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 338
 • Gender: Male
Види тука има слична шема и плочка
Code: [Select]
http://www.kesatnet.com/sviprojekti/123-digitalna-lemna-stanica.html
Сепак се ВРТИ !!!

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
Ова се јас го прочитав за кинескава лемна станица, ама никаде не најдов каков е тој дисплејот со три цифри, дали е со заедницка катода или анода, иначе делува прмамливо, може да се направи. Ако знае некој каков дисплеј треба нека пише :)
дисплејот треба да е со заедничка катода.Бидејќи има pull up отпорник,кој го "води" заедничкиот пин (од дисплејот) на +vcc се додека не се појави логичка нула(кога ќе се појави логичка нула на заедничкиот пин,а позитивен напон на другите сегменти тие ќе светат),па според тоа овој дисплеј е со заедничка катода.
« Last Edit: 30.09.2013, Monday, 19:23:24 by SKOLS »

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Ова се јас го прочитав за кинескава лемна станица, ама никаде не најдов каков е тој дисплејот со три цифри, дали е со заедницка катода или анода, иначе делува прмамливо, може да се направи. Ако знае некој каков дисплеј треба нека пише :)

Не мора да е дисплеј со три цифри. Може да се и засебни три дисплеи врзани мултиплексирано ;). SKOLS ти објасни за типот на дисплеи кои треба да ги користиш ;). Да, најверојатно се со заедничка катода ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Hahahaha

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 692
Еве ја и мојата изработка на дигиталната лемна станица од Емитер 10-11/2005 :). Голема благодарност до LordZi за пикот (PIC16F876A) ;). Станицата работи одлично и има одлична регулација на температурата. Наместо Solomon SL-1 рачка ставив HQ-SOLDER/IR (24V/48W), но за да се наштелува станицата да работи со оваа рачка треба да се замени отпорникот R4=270K со отпорник од 100K. Контролерот, трафото (2x12V/60W) и останатите делови ги сместив во кутија од компјутерско напојување која малку ја средив и ја офарбав со бела боја, а предниот панел го изработив во FrontDesigner.

Од каде го набави трафото за оваа лемна станица, и ако може цена колку го плати?
« Last Edit: 30.05.2014, Friday, 17:17:04 by GigaWatt »

Offline ShAdOw

 • Глобален Модератор
 • Експерт
 • *****
 • Posts: 882
 • Gender: Male
 • shadow@elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Трафото го купив од бувљак во Скопје за 50 денари, сигурно е извадено од некој кинески сараунд со TDA2030 :).
Јас со моето знаење несебично помагам на другите на кои им е потребна помош. Кога ќе дојдеш да читаш на форумот не дреми и не биди скржав помогни! Нема ништо лошо да ти се случи ако споделиш знаење со некој друг.

Offline Hahahaha

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 692
ОК фала на информација :D

Offline slidermc

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 595
 • Gender: Male
Ах тие кутии од СМПС :D

Offline Hahahaha

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 692
Може ли некој ако ја има плочката да ја постави тука или ако несмее тука да ја испрати во порака ???