Author Topic: USB порта на DVD плеер..  (Read 1391 times)

Offline MKD-Boy

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 103
USB порта на DVD плеер..
« on: 07.07.2013, Sunday, 19:03:56 »
Дечки,
Дали е можно да се стави USB порта на ДВД плеер и како би можело тоа да се изведи ?! DVD е вивакс старо е 3-4 години, ги подржува сите формати.

Offline Zan

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 789
Одг: USB порта на DVD плеер..
« Reply #1 on: 07.07.2013, Sunday, 19:15:24 »
Може, измери колку е голем USB конекторот, избуши дупка на пластиката, малку поголема, за да може да влезе конекторот и залепи го со топена пластика.  ;D


Сериозно, доколку DVD-то нема фабрички USB порт, тоа е скоро невозможно да се изведе во аматерски услови. Можеби процесорот има такви можности, но ако нема софтверска поддршка тогаш тешко дека би можело да се изведе.
Жан

ggoce

 • Guest
Одг: USB порта на DVD плеер..
« Reply #2 on: 07.07.2013, Sunday, 20:00:39 »
тоа е невозможно да се изведе како ке го прочита усб тоа ако не е запишано во програмот на двд то како додатен приклучок можеш проблем да си направиш.

Offline MKD-Boy

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 103
Одг: USB порта на DVD плеер..
« Reply #3 on: 07.07.2013, Sunday, 22:31:08 »
Не е возможно некој софтвер на пример да се најде, да му се смени софтверот на ДВД-то ?!

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: USB порта на DVD плеер..
« Reply #4 on: 07.07.2013, Sunday, 22:56:07 »
Тоа е во теорија на научна фантастика.И зошто тоа би го правел?Мислиш дека некој ке пишува софтвер за тоа??Правењето софтвер за некој процесор е работа која се плаќа,па не очекувај да налеташ бесплатно или некој да ти го даде.Впрочем -100 ДВД -сто процесори. Имаш за 1500 денари ДВД со УСБ влез .
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Trolko

 • Guest
Одг: USB порта на DVD плеер..
« Reply #5 on: 08.07.2013, Monday, 01:21:35 »
Тоа е во теорија на научна фантастика.И зошто тоа би го правел?Мислиш дека некој ке пишува софтвер за тоа??Правењето софтвер за некој процесор е работа која се плаќа,па не очекувај да налеташ бесплатно или некој да ти го даде.Впрочем -100 ДВД -сто процесори. Имаш за 1500 денари ДВД со УСБ влез .

Да би имал повеќе слободно време јас лично би се нафатил да напишам софтвер кој ќе е бесплатен :) Знам дека има луѓе во светот кои што го имаат истото мислење како мене но имаат и слободно време, така да овој исказ што го имаш кажано немора секогаш да е таков :)

Поздрав

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10857
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: USB порта на DVD плеер..
« Reply #6 on: 08.07.2013, Monday, 06:22:33 »
Да би имал повеќе слободно време јас лично би се нафатил да напишам софтвер кој ќе е бесплатен :) Знам дека има луѓе во светот кои што го имаат истото мислење како мене но имаат и слободно време, така да овој исказ што го имаш кажано немора секогаш да е таков :)

I don't wanna burst your bubble, but... секој од овие процесори има различна архитектура. Единствена шанса имаш само ако повеќето од нив имаат ARM јадра... а не сите имаат, голем дел од призводителите на чипови имаат развиено нивни CPU јадра или имаат откупено од некоја друга копанија (нo јадрата не се ARM). Така да, ова е малку тешко изводливо. Можеби ако го пишуваш кодот во plain C и ако направиш нешто како „мини оперативен систем/платформа“ која ќе може да се надоградува со додатни функции (програми, plugins) врз база на типот на јадро кој го користи процесорот, а и овие ќе треба да се пишуваат во чист C за потоа лесно да може да се port-ува на секоја од платформите во нивните native ASM јазици.

Ваква е идејата на RockBox, ама овој проект не го работи само еден човек, го работи цел тим. Ова е голем залак за само еден човек. А и они не може да port-уваат на било кој тип на јадро, само определена група на јадра.
« Last Edit: 08.07.2013, Monday, 06:28:55 by GigaWatt »
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: USB порта на DVD плеер..
« Reply #7 on: 08.07.2013, Monday, 17:04:21 »
Тоа е во теорија на научна фантастика.И зошто тоа би го правел?Мислиш дека некој ке пишува софтвер за тоа??Правењето софтвер за некој процесор е работа која се плаќа,па не очекувај да налеташ бесплатно или некој да ти го даде.Впрочем -100 ДВД -сто процесори. Имаш за 1500 денари ДВД со УСБ влез .

Да би имал повеќе слободно време јас лично би се нафатил да напишам софтвер кој ќе е бесплатен :) Знам дека има луѓе во светот кои што го имаат истото мислење како мене но имаат и слободно време, така да овој исказ што го имаш кажано немора секогаш да е таков :)


Поздрав

Е,па кога би имал и јас куп слободно време и многу пари би правел добри дела исто како Супермен.Ама,немам.Барањето за универзален софтвер би било оправдано да се работи за пример - софтвер за гледање ДВБТ сигнали преку некој хардвер кој има еден процесор кој би се програмирал и 10000 луге би гонаправиле и би те благословиле.Ако  за 1280 ден се купува нов комплетен ДВД со УСБ порта,целиот напор ,поради цената паѓа во вода.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline MKD-Boy

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 103
Одг: USB порта на DVD плеер..
« Reply #8 on: 08.07.2013, Monday, 18:16:16 »
Да не ве цитирам сите.

Не е финтата во цената имам ДВД плеер со усб, но финтава е тоа што сакам да изведам нешто доколку е можно, иначе за тоа би можел да креирам и јас еден софтвер, но не сум баш сигурен дека ке успеам.

А уште едно, дали е можна оваа варијанта, да се исклучи ласерот односно ДВД повеќе да не функционира, на местото на ЛАСЕРОТ да се приклучи УСБ порта(мислам по мое дека и тоа не е возможно)  :-\

Offline Zan

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 789
Одг: USB порта на DVD плеер..
« Reply #9 on: 08.07.2013, Monday, 18:39:00 »
мислам по мое дека и тоа не е возможно
Добро мислиш  :)
Жан

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: USB порта на DVD плеер..
« Reply #10 on: 08.07.2013, Monday, 19:40:48 »
Не треба да мислиш,ако е возможно Кинезиве досега ке го направеа и  тоа.Но затоа имаш ДВД со УСБ  :D :D ;)
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10857
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: USB порта на DVD плеер..
« Reply #11 on: 08.07.2013, Monday, 20:03:32 »
Најмногу што можеш да направиш е, ако DVD плеерот нема AUX влез, а има излезен засилувач заедно со него (од оние што се со 5.1 звучници, заедно со радио), да му направиш да има AUX влез... а и ова е дискутабилно дали може да се направи, зависи од модел до модел и како е изведен степенот за бирање на влезовите (дали да работи DVD или радио).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."