Author Topic: Power Supply Designer II (PSU Designer II) 2.0.3  (Read 2937 times)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10859
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Power Supply Designer II (PSU Designer II) 2.0.3
« on: 24.08.2013, Saturday, 19:24:54 »
Со ова програмче може да дизајнирате напојувачки секции за засилувачи со електронски цевки ;). Програмот прави симулација за зададените вредности и ги дава вредностите на напоните и струите низ компонентите, но истите може да ги претстави и графички ;). Значи, пред се е наменето за високонапонски пресметки, но со модифицирање на излезниот напон од трансформаторот, диодите од грецовиот спој и деловите од филтерската секција и нивните параметри (капацитивност, индуктивност, отпорност), програмот може да симулира и стандардни филтерски секции наменети за обични засилувачи или било кое друго коло кое има класично напојување (не SMPS) ;).

На долните слики е даден пример за симулација на високонапонско напојување за засилувач со електронски цевки, каде што е искористена C-L-C комбинација ;). Од графиците се гледа дека симулаторот целосно го симулира одзивот на излез од напојувањето (вклучувајќи го и брумот ;)).
На следните слики е даден пример за симулација на класична напојувачка секција на еден моќен засилувач каде што излезниот напон од трафото е 45V AC и каде е искористен еден филтерски кондензатор со вредност од 6800uF и 0.1Ohm отпорност при фреквенција од 50Hz. Се разбира може да се додадат и повеќе кондензатори по потреба ;).
Единствена „лимитација“ на програмата е рекламата која стои на долниот дел од екранот, а инаку, софтверот е бесплатен ;).permanent download links:

Code: [Select]
https://app.box.com/s/mna8y6kvd0f0zugbv3l2
Code: [Select]
https://www.asuswebstorage.com/navigate/s/F430B379AEEA44F8AA82EC7EA170707AY
« Last Edit: 11.07.2014, Friday, 02:13:58 by GigaWatt »
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline DrTubeR

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 70
 • Gender: Male
Одг: Power Supply Designer II (PSU Designer II) 2.0.3
« Reply #1 on: 10.07.2014, Thursday, 09:13:06 »
Отпорникот R1 служи за да при симулацијата ја подесиме струјата која ќе тече во колото. Останатото е песна ...
Многу, многу, многу корисно програмче!!!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10859
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Power Supply Designer II (PSU Designer II) 2.0.3
« Reply #2 on: 11.07.2014, Friday, 02:06:38 »
Да де ;). Тоа е товарот ;). И да, многу корисно програмче, особено за аудио дизајни ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline DrTubeR

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 70
 • Gender: Male
Одг: Power Supply Designer II (PSU Designer II) 2.0.3
« Reply #3 on: 11.07.2014, Friday, 10:49:47 »
1% промашување мах, единствено толеранцијата на компонентите.