Author Topic: Како да вградам влез на авто-радио Sony CDX-L350  (Read 4099 times)

Offline dare532

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 126
Радио за кола sony cdx-l350 дали ќе може да му се стави влез да може од тел ели од компијутер да си пуштам песни дали е изводливо во домашни услови да се направи тоа, потоа планирам истото да го приклучам на напојување од ком.
« Last Edit: 16.09.2013, Monday, 21:36:16 by GigaWatt »

Offline Toma

  • Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 1166
  • Gender: Male
  • Дали доблеста ви е приоритет...
Ако добро сум те разбрал, тогаш според мене и според шематскиот приказ на задниот дел од радиото се гледа дека немаш AUDIO IN !

Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline dare532

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 126
Епа тој аудио ин (AUX) да го изведам јас некако со лемење на жици ели што знам таму
« Last Edit: 17.09.2013, Tuesday, 01:43:32 by GigaWatt »

Offline Toma

  • Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 1166
  • Gender: Male
  • Дали доблеста ви е приоритет...
Еве шеми избери која верзија е радиото па погледај дали е можно без големи перипетии !

Code: [Select]
http://elektrotanya.com/?q=showresult&what=Sony%20CDX%20L350&kategoria=&kat2=all
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline batka

  • Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 9336
  • оптимист до крај!
Јас мислам дека треба на некој постручен да му ја отстапиш таа работа.Мислам дека е малку прекомплицирано за тебе.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline dare532

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 126
Еве шеми избери која верзија е радиото па погледај дали е можно без големи перипетии !

Code: [Select]
http://elektrotanya.com/?q=showresult&what=Sony%20CDX%20L350&kategoria=&kat2=all
Слабо се разбирам кај ќе треба да се приклучат тие зички некој од вас од форумов ако знае како е можно да се изведе нека кажува

Offline GigaWatt

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 10753
  • Gender: Male
  • Не фалширам
Јас мислам дека треба на некој постручен да му ја отстапиш таа работа.Мислам дека е малку прекомплицирано за тебе.

И јас исто мислам, ама ајде, ќе пробам.

Прво прашање. Дали самото радио има опција да се избере и друг audio input освен CD (без разлика што нема Aux), односно кои се опциите за аудио влезови на самото радио (може да се менува само меѓу радио и CD или има и некоја друга додатна опција софтверот)?
« Last Edit: 17.09.2013, Tuesday, 02:09:26 by GigaWatt »
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline batka

  • Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 9336
  • оптимист до крај!
Ако добро видов ,нема ниту влез,ниту преклопник или можност за бирање надворешен in. Значи.објасни му каде да буричка(леми) жички,макар што јас не му препорачувам тоа да го работи ,бидејќи сигурно сам не ќе може да го изработи
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline bicikle

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 2865
  • Gender: Male
Имав поврзано на авторадио џекче за мобилен, имаше и тема некаде низ форумов, едноставно ако сакаш само од лаптоп или од моб. да пушташ, отвори го радиото види на интегралните влезот кај им е , на влезот сигурно има кондензатор и/или отпорник врзи го, муте-то спој го/ одспојго и то е то... Вака ќе немаш други функции од радиото, моето беше со касети затоа ја одстранив касетата и фм приемникот(на моб имаш приемник секако.. )

Offline LordZi

  • Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 2711
  • Gender: Male
  • I'm gonna live forever or die trying...
    • LightCraft Studio
Ако е радиото со касетофон, ова е наједноставно решение, ги има на пазар за околу 150ден., можеш да уклучиш мобилен, MP3 плеер итн. на него...

« Last Edit: 17.09.2013, Tuesday, 16:34:16 by GigaWatt »
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

LightCraft Studio

Offline dare532

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 126
Имав поврзано на авторадио џекче за мобилен, имаше и тема некаде низ форумов, едноставно ако сакаш само од лаптоп или од моб. да пушташ, отвори го радиото види на интегралните влезот кај им е , на влезот сигурно има кондензатор и/или отпорник врзи го, муте-то спој го/ одспојго и то е то... Вака ќе немаш други функции од радиото, моето беше со касети затоа ја одстранив касетата и фм приемникот(на моб имаш приемник секако.. )
колку 3 влеза треба да има лев десен и жица за минус како да ги најдам на интегралното отприлика

Offline DimitarMK

  • Ентузијаст
  • **
  • Posts: 51
Во близина на флетот од CD player-от, на плочата треба да се обележани левиот и десниот канал, таму треба да ги поврзеш жиците за AUX-от. Барај LCH, RCH, LOUT, ROUT и слично. Доколку не се обележани разгледај ја шемата, треба да ги најдеш. Доколку CD player-от функционира само доколку имаш CD внатре, тогаш режеш едно Audio CD со 74 минути тишина, го ставаш внатре во CD player-от, и си пушташ музика од AUX-от.
« Last Edit: 17.09.2013, Tuesday, 15:57:18 by DimitarMK »

Offline GigaWatt

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 10753
  • Gender: Male
  • Не фалширам
Во близина на флетот од CD player-от, на плочата треба да се обележани левиот и десниот канал, таму треба да ги поврзеш жиците за AUX-от. Барај LCH, RCH, LOUT, ROUT и слично. Доколку не се обележани разгледај ја шемата, треба да ги најдеш. Доколку CD player-от функционира само доколку имаш CD внатре, тогаш режеш едно Audio CD со 74 минути тишина, го ставаш внатре во CD player-от, и си пушташ музика од AUX-от.

Најдов каде е на шемата, туку тоа што го прашав погоре (ако воопшто го прочита dare532 ::)) го прашав со цел случајно производителот да не има неког "bug" направено во софтверот. За електронска тонска контрола се користи TDA7402, кое има три стерео влеза, а искористени се само два (за радио и за CD), па прашањето ми беше случајно да не направил „грешка“ производителот и по некоја случајност да не има начин да се активира и третиот стерео влез. Инаку, софтверот сигурно може да се подеси да го активира и третиот влез, но тоа бара програматор/debugger за MN101C49, читање на софтверот од контролерот, па адекватен debugger кој го симулира микроконтролерот, па зезанции низ кодот... едноставно многу работа... на крајот нема да се исплати.

Поентата ми беше, без преголеми преправки, да може да ја има и CD функцијата и Aux функцијата, а не само едната или другата или да мора со дополнителен преклопник да префрлува меѓу двете.

Ако немаш таква оппција во софтверот на авто-радиото, пиши, да знам да ти објаснам што каде да прекинеш или евентуално (како што пиша DimitarMK), само да долемиш на некое место само три жички и да си снимиш едно CD со 80 минути тишина и да го ставиш на repeat.
« Last Edit: 17.09.2013, Tuesday, 16:46:23 by GigaWatt »
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 2865
  • Gender: Male
Види што интегртално е, побарај распоред на пиновите (Datasheet) и према тоа ќе се ориентираш точно.

Offline dare532

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 126
Најдов каде е на шемата, туку тоа што го прашав погоре (ако воопшто го прочита dare532 ::)) го прашав со цел случајно производителот да не има неког "bug" направено во софтверот. За електронска тонска контрола се користи TDA7402, кое има три стерео влеза, а искористени се само два (за радио и за CD), па прашањето ми беше случајно да не направил „грешка“ производителот и по некоја случајност да не има начин да се активира и третиот стерео влез. Инаку, софтверот сигурно може да се подеси да го активира и третиот влез, но тоа бара програматор/debugger за MN101C49, читање на софтверот од контролерот, па адекватен debugger кој го симулира микроконтролерот, па зезанции низ кодот... едноставно многу работа... на крајот нема да се исплати.

Поентата ми беше, без преголеми преправки, да може да ја има и CD функцијата и Aux функцијата, а не само едната или другата или да мора со дополнителен преклопник да префрлува меѓу двете.

Ако немаш таква оппција во софтверот на авто-радиото, пиши, да знам да ти објаснам што каде да прекинеш или евентуално (како што пиша DimitarMK), само да долемиш на некое место само три жички и да си снимиш едно CD со 80 минути тишина и да го ставиш на repeat.

Нема таква опција бираш или радио или цд на радио кога бирас има фм и уште две други таму фреквенции ај види сега ти сто ќе може да се направи
« Last Edit: 17.09.2013, Tuesday, 19:20:42 by GigaWatt »