Author Topic: Далечински прекинувач со инфрацрвени зраци  (Read 1765 times)

Offline najdo

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 407
 • Gender: Male
Еве шема
Споено мислење: [time]24 Септември 2013, 17:05:15[/time]
Сега видов едниот вод од кондензаторот не е поврзан на маса, да го препрам па ке кажам импресии.

Споено мислење: [time]24 Септември 2013, 17:16:19[/time]
Неќи пак :(
« Last Edit: 24.09.2013, Tuesday, 23:20:50 by GigaWatt »

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Најчесто грешка е во ИЦ диода или 555.Одспој ја диодата и донеси преку отпор 100 оми + од батеријата и ако е се во ред треба да светне првата диода ,а да се смени состојбата на флип флопот од 4013.Оди по ред- ако и така не бива.смени 555 и пак пробај.Иста постапка и за 4013.Донеси + пол на влезот и состојбата ке се смени.Може би диодата е дефект или погрешно ја врзуваш.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline najdo

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 407
 • Gender: Male
Само мал апдејт, работи склопот, а порано шо не ми работеше изгледа беше дека неонката во собата ја имав уклучено. Незнам шо е работата ама еве дури сега го открив то, а ја уклучам неонката и релето чак -чак.