Author Topic: Приклучување монитор на DVD плеер  (Read 2999 times)

Offline MKD-Boy

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 103
Приклучување монитор на DVD плеер
« on: 03.11.2013, Sunday, 18:07:20 »
Дечки, дали и како може, да се приклучи монитор на ДВД ?!
Имам еден ВГА кабел, е сеа дали е можно да се залемат ПИНОВИ(или нз како ги викаат поинаку) и на кои жички, па да се добие сигнал од ДВД плеерот до МОНИТОРОТ !?

Споено мислење: [time]03 Ноември 2013, 18:09:20[/time]
П.с колку е можно да проработи ова?!
« Last Edit: 03.11.2013, Sunday, 19:32:25 by GigaWatt »

Offline Zan

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 789
Одг: Приклучување монитор на ДВД плеер
« Reply #1 on: 03.11.2013, Sunday, 18:17:23 »
Да наведеше модел на плеерот и мониторот, или линк со упатство, или да кажеше какви излези има плеерот, а какви влезови има мониторот? Или очекуваш да гледаме на кристална кугла?
Жан

Offline MKD-Boy

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 103
Одг: Приклучување монитор на ДВД плеер
« Reply #2 on: 03.11.2013, Sunday, 18:21:17 »
Значи, не знам шо врска баш има моделот на плеерот, на сите плеери има еден излес каде што пишува „ВИДЕО“ А на мониторот има, само приклучок на ВГА кабел.

Offline Zan

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 789
Одг: Приклучување монитор на ДВД плеер
« Reply #3 on: 03.11.2013, Sunday, 18:24:11 »
Не е така. На многу DVD плеери има видео излез, компонентен излез, VGA, HDMI, оптички и уште не знам што друго. На монитори може да има VGA, RGB, DVI...
Жан

Offline MKD-Boy

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 103
Одг: Приклучување монитор на ДВД плеер
« Reply #4 on: 03.11.2013, Sunday, 18:27:23 »
Не е така. На многу DVD плеери има видео излез, компонентен излез, VGA, HDMI, оптички и уште не знам што друго. На монитори може да има VGA, RGB, DVI...

Значи вака, да бидам појасен, прашањево ми е, дали е можно на ВГА каблето без никаква електроника, да се наместат пинови, дали ке биде со 3 пина или со 1 пин, на кој жички треба да се залемат пиновите, и дали ке функционира?!

Offline Zan

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 789
Одг: Приклучување монитор на ДВД плеер
« Reply #5 on: 03.11.2013, Sunday, 18:34:58 »
Не може, различни сигнали се.
Жан

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Приклучување монитор на ДВД плеер
« Reply #6 on: 03.11.2013, Sunday, 18:35:43 »
Не е така. На многу DVD плеери има видео излез, компонентен излез, VGA, HDMI, оптички и уште не знам што друго. На монитори може да има VGA, RGB, DVI...

Значи вака, да бидам појасен, прашањево ми е, дали е можно на ВГА каблето без никаква електроника, да се наместат пинови, дали ке биде со 3 пина или со 1 пин, на кој жички треба да се залемат пиновите, и дали ке функционира?!


Абе батка не си јасен воопшто! И батали жички пинови.... Културно те праша за кои модели ДВД и монитор се работи.И треба некава електроника за синхронизацијата итд. Значи,иако гледаш готови кабли се продаваат,во нив сепак има ненаква електроника.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline MKD-Boy

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 103
Одг: Приклучување монитор на ДВД плеер
« Reply #7 on: 03.11.2013, Sunday, 18:51:46 »
Akai DV-R3100VSS Home Theatre, мониторот е Benq нз шо модел.

Offline Lux

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 338
Одг: Приклучување монитор на ДВД плеер
« Reply #8 on: 03.11.2013, Sunday, 19:09:45 »
Друже неможе имам пробувано пин на кабел вга сигналот не е исти, без електроника ништо а што електроника треба незнам,јас купив монитор кој има АV влез.и си го решив проблемот.
Боже чувајме од пријатели,од непријатели сам ќе се чувам.

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Приклучување монитор на ДВД плеер
« Reply #9 on: 03.11.2013, Sunday, 19:13:23 »
Еве кои приклучоци ги има тој модел ДВД :

Connections -    Composite, SCART, Audio Analogue, Audio Optical, S-Video

БенКу нема друг влез освен VGA,евентуално DVI,така што не може директно да ги врзеш само со жички.

Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline MKD-Boy

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 103
Одг: Приклучување монитор на DVD плеер
« Reply #10 on: 03.11.2013, Sunday, 19:36:28 »
Чаре?!

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: Приклучување монитор на DVD плеер
« Reply #11 on: 03.11.2013, Sunday, 19:50:18 »
Чаре?!
Нема чаре, не си ни прв ни последен што барал помош од таков тип.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Приклучување монитор на DVD плеер
« Reply #12 on: 03.11.2013, Sunday, 19:51:26 »
Па ,се продаваат кабли,веројатно Логинг ги имаат  8) Одамна не ми побарале во дуќан па не сум ни побарал.Веќе се отиде на HDMI. ;)

Види овде :

Code: [Select]
http://www.ebay.co.uk/bhp/scart-to-vga-adapter
« Last Edit: 03.11.2013, Sunday, 19:54:01 by batka »
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10857
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Приклучување монитор на DVD плеер
« Reply #13 on: 03.11.2013, Sunday, 20:04:31 »
SCART To VGA

Quote
Scart to VGA / Arcade

This cable lets you connect a DVD player, DTV receiver or any other device with RGB scart output to an Arcade or PC monitor.

To use a PC monitor you must enable Progressive scan in your set top box, if your device does not have this capability then you cannot use a PC monitor. On the other hand, for an Arcade monitor you do not need this feature and any box that outputs RGB can be connected.

In both cases it is required that your box outputs RGB signals in its Scart socket. Many but not all digital devices do that, and in some cases you must enable RGB output within a settings menu. Note: a VHS VCR or an analogue tuner (satellite / cable / terrestrial) does not offer RGB signals and will not work with this circuit.

Electrical schematic:Connection diagram:Connector shown at bottom right is a female stereo audio jack to plug amplified PC speakers.

Components surrounded by a dotted line are optional: they generate a vertical sync signal but most monitors do not need it. If your monitor scrolls the picture up or down or does not detect a signal you will have to add these components.

Start by setting the 4K7 preset at middle range. If your monitor does not sync properly, does not detect a signal or displays an Out of range message adjust until it works.

If your Arcade monitor has a switch or jumper to set sync polarities try all settings until it works. This circuit outputs positive H sync and negative V sync.

If it still does not detect a signal or sync properly remove the connection to scart pin 16 and connect that wire to a 5V supply instead, with ground to transistor emitters (E). The scart output may not provide enough voltage or current for proper operation.

Note: if you use a standard male-male scart cable and a female socket you must change the following pins: 20 → 19, 6 → 3 and 2 → 1. This is because a male-male cable connects inputs to outputs.

Source:

Code: [Select]
http://www.geocities.ws/podernixie/htpc/cables-en.html
« Last Edit: 03.11.2013, Sunday, 20:11:36 by GigaWatt »
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Приклучување монитор на DVD плеер
« Reply #14 on: 03.11.2013, Sunday, 20:10:10 »
Овој линк што го дадов е прв што го најдов да види како изгледа кабелот.Иначе има и поевтини варијанти некои 500 денари (7-8 ЕУ).
Не знам дали ке го направи оној склоп дечково.Ако сака нека проба.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.