Author Topic: Проста шема на ТВ предавател со 2 x BC547  (Read 1589 times)

Offline MAKEDONIA

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1257
 • Gender: Male
 • Da bides idiot e najtesko,konkurencijata e silna
Еve sema za gradba na TV predavatel na frekfencija od 54 do 216 mhz
So bc 547 ili slicni
transformatorot T1 e od megufrekfencija  so vnatresen kondenzator
« Last Edit: 24.04.2010, Saturday, 01:43:16 by BorceBT »

Offline Aleks

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 269
 • Gender: Male
Одг: Проста шема на ТВ предавател со 2 x BC547
« Reply #1 on: 24.04.2010, Saturday, 12:24:24 »
Која е вредноста на меѓуфрекфенцијата ?
I reject your reality and substitute my own.

Offline MAKEDONIA

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1257
 • Gender: Male
 • Da bides idiot e najtesko,konkurencijata e silna
Одг: Проста шема на ТВ предавател со 2 x BC547
« Reply #2 on: 24.04.2010, Saturday, 23:14:36 »
vo druga sema e 4,5 mhz ili  5,5
probaj so edno i drugo

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Проста шема на ТВ предавател со 2 x BC547
« Reply #3 on: 14.07.2010, Wednesday, 16:06:39 »
Меѓуфреквенцијата МОРА да биде 5,5 Мхз за наши услови.Трафо извадите од стар тонски степен од ТВ ЕИ Ниш.После ТВА12о  имате трансформатор за издвојување тонски сигнал точно за 5,5Мхз оклопенсо метален оклоп.Тој точно одговара за оваа намена.На ова плочка е и ТВА 800 како излезен засилувач.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Одг: Проста шема на ТВ предавател со 2 x BC547
« Reply #4 on: 14.07.2010, Wednesday, 16:09:37 »
дали може да го сликаш тоа трафото да видиме за што поточно се работи
се разбира ако со во можност
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Проста шема на ТВ предавател со 2 x BC547
« Reply #5 on: 25.07.2010, Sunday, 20:21:11 »
Моментално немам плочка од НФ делот од ЕИ Ниш ТВ апаратите ( Б10 шасија) на кој се наоѓаТБА120 и ТБА800.Првото коло е меѓуфреквенција и до него е тој трансформатор.Тој е оклопен со бакарен лим и има јадро за подесување.Јадрото не го чепкајте,туку какво што е одлемете го.На влез има три,а на излез два извода.Ако најдам некоја слика ке ја ставам накнадно
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Одг: Проста шема на ТВ предавател со 2 x BC547
« Reply #6 on: 25.07.2010, Sunday, 20:46:34 »
ај ќе побарам мислам дека знам за кое јадро ми зборуваш, ако го најдам ќе го сликам па да видиме за поточно дали е тоа тоа
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Проста шема на ТВ предавател со 2 x BC547
« Reply #7 on: 01.08.2010, Sunday, 21:38:59 »
Еве вака изгледа отприлика


« Last Edit: 01.08.2010, Sunday, 21:40:20 by Devil »
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Одг: Проста шема на ТВ предавател со 2 x BC547
« Reply #8 on: 01.08.2010, Sunday, 21:41:00 »
хаха, јас на сосема друго мислев ;D
ок сепак фала што слика, јас не успеав да сликам тоа јас што мислев малку зафатен сум :)
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline MAKEDONIA

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1257
 • Gender: Male
 • Da bides idiot e najtesko,konkurencijata e silna
Одг: Проста шема на ТВ предавател со 2 x BC547
« Reply #9 on: 02.08.2010, Monday, 00:10:07 »
ovaa mf e so kondenzator treba bez ili da se izvadi

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Проста шема на ТВ предавател со 2 x BC547
« Reply #10 on: 03.08.2010, Tuesday, 17:44:00 »
Не треба ништо да вадиш,само пажливо извади го од плочката,
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.