Author Topic: Степенишен автомат за светло  (Read 811 times)

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Степенишен автомат за светло
« on: 30.01.2014, Thursday, 20:13:22 »
Неколкумина  побараа да добијат поедноставна шема за степенишно светло со временска задршка,па еве една шема која не е многу тешка и скапа за градба.Обавезниот NE555  ,TIC 206d и нешто *ситно* .Напојувањето е директно од градска мрежа.Напомена : користете 40W обични сијалици или 9W од штедливите,така е некако најзгодно и ке немате проблеми.Немам монтажна шема,ама лесно е да се направи.Колегата од Ниш што ми ја прати шемата вели дека повеќе од 100 пати ја има направено и секогаш било успешно.Јас му верувам,бидејќи човекот е голем професионалец. 8) ;)
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10859
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Степенишен автомат за светло
« Reply #1 on: 30.01.2014, Thursday, 20:51:17 »
Сакаш да кажеш апарат со временска задршка за осветлување во згради?
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Степенишен автомат за светло
« Reply #2 on: 30.01.2014, Thursday, 21:05:12 »
Да,тоа е тоа! 8) Со 1М и оној С5 - 470мФ се постигнува 2-3 минути задршка.Со зголемување на 1000 Мф веке до 5 минути има задршка.Пробајте! Ова може и добро да се уновчи,ама кој има потреба нека продава!
« Last Edit: 30.01.2014, Thursday, 21:07:16 by batka »
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.