Author Topic: Прекинувач на светло  (Read 626 times)

Offline batka

  • Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 9363
  • оптимист до крај!
Прекинувач на светло
« on: 07.02.2014, Friday, 01:42:06 »
Прекинувач кој ја пали/гаси  светлоста на степеништа.излог,во викендица итн.Овојпат со TIC 106D , до 100W отприлика.Стави и заборави,нема релиња.Со тримерот се регулра осетливоста ( прагот) кога ке се отвори  тиристорот.Место дијак 2 транзистора TUP и TUN,универзални.Нема плочка ,а се прави и * во воздух*.Внимавајте ,тој е директно под напон 220V!!

« Last Edit: 07.02.2014, Friday, 02:51:50 by GigaWatt »
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.