Author Topic: Моќни Terahertz ласерски чипови  (Read 2017 times)

Offline BorceBT

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 1824
  • Gender: Male
    • www.trajkovski.net
Моќни Terahertz ласерски чипови
« on: 02.03.2014, Sunday, 23:28:12 »
[float=left][/float]Својствата на Terahertz брановите се познати уште од самиот почеток на радио техниката меѓутоа нивното генерирање беше проблем. Секако најголем проблем беше нивото (моќта) и точноста на фрекфенцијата на овие генерирани бранови со фрекфенции од 800GHz до 1.5THz а оттаму доаѓа и нивното име: Тера-херцни бранови.

Употребливоста на овие бранови е во тоа што тие поминуваат низ објекти (ткива и материи) релативно лесно, можат да се фокусираат (поради високата фрекфенција) и лесно да се детектираат со методот на Backscatter radiation detection. Од ова може да се заклучи дека овие бранови се исклучително корисни како безопасна замена за рендгенското снимање но и за системи за гледање "преку ѕидови" и под земја, што веќе се користат за воени цели од страна на некои армии.

Досега генерирањето на овие бранови беше со помош на специјални мали и многу скапи електронски цевки или осцилатори со Gunn - диоди меѓутоа излезната моќ беше во рангот на неколку миливати. Но, студентите на MIT успеаја да модификуваат ласерски чип (ласерска диода) да работи на многу пониска фрекфенција и успешно да генерира терахерцни бранови со моќ од и над 1W и голема стабилност на фрекфенцијата. Со ова употребата на овие бранови набргу може да се очекува и во уреди кои би требало да бидат достапни и за обичните граѓани а не само како скапи воени инструменти.
« Last Edit: 13.10.2014, Monday, 14:07:31 by BorceBT »
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.