Author Topic: Мини Теслин трансформатор(Slayer Exciter)  (Read 1664 times)

Offline Atanas

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 574
 • Gender: Male
Мини Теслин трансформатор(Slayer Exciter)
« on: 08.03.2014, Saturday, 15:10:39 »
Искрено мене ми е во фаза на изработка...Засега се оди добро утре ќе одам да набавам уште UF4007 и да ги склопам сите делови.

Се работи за трансформатор кој не бара многу висок напон доволен муе +5-18V. Примарот мие со 7намотки,а секундарниот со 600 намотки на пластична цевка со дијаметар околу 1-2 центиметри.Подолу на шемата и самите можете да заклучите дека се работи за екстра едноставен трансформатор...Очекувајте видео и слики!! Поздрав!  :D

« Last Edit: 08.03.2014, Saturday, 16:27:48 by LordZi »

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 719
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Одг: Мини Теслин трансформатор(Slayer Exciter)
« Reply #1 on: 08.03.2014, Saturday, 16:30:28 »
Наместо TIP31C искористи TIP41C, помоќен е, а со иста фрекфенција на работа и напон, а и стави некој  поубав ладилник... Наместо UF4007 мислам дека можеш да ставиш 1N4007, фрекфенцијата на работа на колово не ќе да е поголема од максималната фрекфенција на 1N4007... Сепак некој поискусен нека каже, инаку тој секундарот што ти го дадов би требало да ти брка работа, само испрскај го со лак за коса и почекај го да се исуши околу 4 часа за да го заштитиш од одмотување и механичка штета на оригиналниот енамел лак...
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline Atanas

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 574
 • Gender: Male
Одг: Мини Теслин трансформатор(Slayer Exciter)
« Reply #2 on: 08.03.2014, Saturday, 17:45:30 »
KiloVolt Тоа и го направив...А иначе ќе брка работа и TIP41C бидејќи како што кажа ти со иста фрекфенција е ама помоќен..Сепак нека даде некој поискусен мислење во врска со ова..Благодарам  :D

Offline ivica.s

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 369
 • Gender: Male
 • RF Guru
  • Регистрирај се и заработи на envato.com
Одг: Мини Теслин трансформатор(Slayer Exciter)
« Reply #3 on: 14.03.2014, Friday, 15:45:55 »
За диодата нема многу влијание дали ќе е брза или обична инаку феквенцијата зависи од многу фактори, пред се од бројот на намотки на секундарот, неговата големина и форма и сл. Јас еднаш ставив мал секундар со мал број на намотки и испадна дека само резонантната фреквенција е 8 мегахерци па нејќеше да работи со tip31 или tip41, за да проработи мораше да ставам bd139 кој е послаб но значајно “побрз“.

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Мини Теслин трансформатор(Slayer Exciter)
« Reply #4 on: 17.07.2017, Monday, 14:13:12 »
Да не отворам нова тема едноставен  мини теслин трансформатор. Направен е во воздух и работи. Имате видео клип , па гледајте и правете,ако немате друга работа ! ;D ;D

Miniature Solid State Tesla Coil (Slayer Exciter)
« Last Edit: 17.07.2017, Monday, 23:52:15 by GigaWatt »
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.