Author Topic: Регулирано напојување 0-35V 0-3A од Elektor 12/1982  (Read 3133 times)

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Пред некое време добив едно вакво напојување на поправка, па се заинтересирав и го најдов оригиналниот текст од Електор. Инаку за ова напојување има доста позитивни критики, а тоа што мене ми се допадна е што има и дополнителен пар излези за компензирање на падот на напонот низ каблите.
Најдоле се наоѓа целосниот напис од Електор како и изгледот на оригиналната плочка прецртана во Sprint Layout. Кога сме веќе кај плочката мислам дека може да се направи многу помала од оригиналната, ако се исфрлат некои непотребни делови како тримерите за подесување на инструментите со придружните отпорници и ако се стават современи исправени електролити наместо оригиналните легнати.
Како и да е планирам понатаму да си направам еден пар вакви напојувања за мене... ;)
« Last Edit: 25.02.2018, Sunday, 14:34:04 by LordZi »
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Да, во право си, плочката може да се преправи да биде многу помала ;). Дури може и целата филтерска секција заедно со грецот да се изостават, не секој има исти грецови и кондензатори на располагање ;).

Во секој случај, благодарам за проектот ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Па да, јас и така би го сменил B80C5000/3300 со оние коцкастите 30А грецови, тој другиот може да биде од малите округли за на плочка, минус лежечкиот електролит и ете ти 1/3 плочка помалце, исто може се преместат и емитерските отпорници на ладилникот кај транзисторите, да се исфрлат тримерите и некои од отпорниците околу нив, да се стават исправени електролити и веќе имаш преполовени димензии на плочката.
Кога ќе најдам можност може да направам еден редизајн на плочката... ;)
« Last Edit: 09.03.2014, Sunday, 09:41:34 by LordZi »
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Денес го составив ова напојување, ја редизајнирав плочката, ги исфрлив од неа деловите за аналогните инструменти, главниот електролит и грец, малце ги подсобрав деловите и сега е доста помала... ;)
Како и да е, супер си работи напојувањето, кога ќе го ставам во кутија ќе има и слики од него. Најдоле е изгледот на плочката, а на сликата начинот на поврзување:

« Last Edit: 14.04.2018, Saturday, 19:14:45 by LordZi »
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
„Лордзи, во што е цртана?

Offline Lux

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 338
Sprint Layot 5 го отвара фајлот.
Боже чувајме од пријатели,од непријатели сам ќе се чувам.

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
„Лордзи, во што е цртана?

Како што кажа Lux, плочката е цртана во SprintLayout 5.0...
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Полека-полека напредуваат работите, едниот канал е up and running... ;)


« Last Edit: 14.04.2018, Saturday, 19:15:26 by LordZi »
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline nsu

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1308
Одлично Lordzi како и секогаш ;D
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Ќе видиш на крај кога ќе го скоцка како ќе изгледа ;). Не се сомневам во LordZi, нема утка кај него ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Ајде малце да го раздвижиме форумот... ;)

Полека напредуваат работите, двата канала од ова напојување се завршени, подесени и монтирани во една целина заедно со ладилникот:Монтирана е и контролата на вентилаторите, ја подесив да се вклучува порано, кога ладилникот ќе биде околу 45 степени.
Најдоле ја има шемата и изгледот на плочката за неа:

Следно, предната маска, па финално монтирање во кутија... ;)
« Last Edit: 14.04.2018, Saturday, 19:15:52 by LordZi »
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Бомбона, супер изгледа ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Re: Регулирано напојување 0-35V 0-3A од Elektor 12/1982
« Reply #12 on: 28.02.2018, Wednesday, 01:13:07 »
Предната плоча е готова, залепена е и самолеплива хартија со натписите. За вечер е доста, утре на програмата има лепење на жолтата заштитна фолија и сечење на отворите... ;)« Last Edit: 14.04.2018, Saturday, 19:16:29 by LordZi »
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline Z31GH

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 709
 • Gender: Male
Re: Регулирано напојување 0-35V 0-3A од Elektor 12/1982
« Reply #13 on: 28.02.2018, Wednesday, 06:28:17 »
Прркрасна изработка. Како и секој твој проект.
Hams do it! With Frequency

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Регулирано напојување 0-35V 0-3A од Elektor 12/1982
« Reply #14 on: 28.02.2018, Wednesday, 15:49:46 »
Абе со CNC да го правеше, немаше вака да излезе... браво, немам коментар ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."