Author Topic: FoldScope- Микроскоп за секого  (Read 2503 times)

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 719
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Одг: FoldScope- Микроскоп за секого
« Reply #15 on: 13.03.2014, Thursday, 16:50:08 »
Quote
На еритроцитите не им треба хистолошко боење па затоа ке можеш лесно да ги препознаеш и видиш. Што не е случај и со другите клетки, ткивата бараат специфично боење со хистолошки бои.
Знам, имам искуство со микроскопи, имам и боено клетки, ама не сум по теоријава.... Општото го знам, ама ова микроскопирање под масло прв пат го слушнав...

Update:
Го копирав микроскопот од скиците, малата леќа од окуларот на микроскопот што го имав беше неоштетена, па незе ќе ја ставам, добро зголемува, би рекол 500-800 пати, овој микроскоп може да се користи и како проекционен микроскоп, па сликата ќе биде баеги голема...

Споено мислење: 14.03.2014, Friday, 21:18:42
Го составив, залепив на некои места со бело лепило за дрво и утре ќе го тестирам. Ќе ви пишам... ;)
« Last Edit: 14.03.2014, Friday, 21:18:42 by KiloVolt »
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 719
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Одг: FoldScope- Микроскоп за секого
« Reply #16 on: 23.04.2014, Wednesday, 11:20:37 »
Зеде малку повеќе време од очекуваното но супер работи, ;D со око еритроцити се гледаат, но со телефон тешко- така да, направив други слики. Има еден лист со должина од 1cm, и една монета од 2 ден. снимана од различни агли. Уште еднаш ќе напоменам, со око изгледаат ептен поголеми... Можеби тродупло :D
П.С. Не им правам реклама на слаткарницата Дизниленд, немав друг картон, а овој пластифициран изгледаше супер ;)
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline Atanas

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 574
 • Gender: Male
Одг: FoldScope- Микроскоп за секого
« Reply #17 on: 23.04.2014, Wednesday, 12:28:35 »
Интересно.

beethoven

 • Guest
Одг: FoldScope- Микроскоп за секого
« Reply #18 on: 23.04.2014, Wednesday, 13:35:22 »
Сакам да те прашам како ги собра и објективот и окуларот во толку мал простор :)

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 719
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Одг: FoldScope- Микроскоп за секого
« Reply #19 on: 23.04.2014, Wednesday, 13:37:48 »
Една леќа е со мало фокусно растојание и големо зголемување... ;)
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

beethoven

 • Guest
Одг: FoldScope- Микроскоп за секого
« Reply #20 on: 23.04.2014, Wednesday, 13:39:43 »
Е како то според сите физички закони мора да има окулар и објектив. :)