Author Topic: Амперметар со ICL7107  (Read 1251 times)

Offline nCounTr

  • Почивај во мир
  • Стручњак
  • *****
  • Posts: 230
  • Gender: Male
  • Дипл.Ел.Инж.
    • Македонски форум за електроника
Амперметар со ICL7107
« on: 30.04.2010, Friday, 19:03:43 »
Еве како да направите и Амперметар со истото коло искористено во темата Волтметар со ICL7107:


Технички Спецификации:
  Напојување: 5V
  Потрожувачка на струја: ~ 25mA
  Точност на мерењата:
       10A - 100mA Резолуција - 99.9 A 
         5A -   10mA Резолуција -   9.99 A
         2A -     1mA Резолуција -   1.999 A

Шема:


Линк:
Code: [Select]
http://electronics-diy.com/ICL7107_digital_ammeter.php
« Last Edit: 30.04.2010, Friday, 19:11:04 by nCounTr »
ESPRIMO Mobile v5505 | Intel Centrino Duo T5450 @ 1,66GHz Santa Rosa | Apacer 4GB DDR2-667MHz | Fujitsu 120GB SATA-150 5400rpm | Intel x3100 384M Memory | Intel PRO/Wireless 3945abg | Gigabit Ethernet | Toshiba Bluetooth v2.0 | Windows 7 x64
АМАН ЧИТАЈТЕ ПРАВИЛA

Offline macobt

  • Ентузијаст
  • **
  • Posts: 84
    • American Hacker
Одг: Амперметар со ICL7107
« Reply #1 on: 30.04.2010, Friday, 21:24:25 »
Јас го иам направено работи супер,може да се искористи плочката од волтметарот со ICL7107,со мала модификација :)

stefanjanevski

  • Guest
Одг: Амперметар со ICL7107
« Reply #2 on: 05.05.2011, Thursday, 21:05:01 »
Што треба да и модифицирам за да можам да ја искористам како амперметар.

Offline MartinSk

  • Експерт
  • ****
  • Posts: 647
  • Gender: Male
Одг: Амперметар со ICL7107
« Reply #3 on: 05.05.2011, Thursday, 22:26:52 »
треба само на влезот да се додадат тие 3 отпорника од 1 , 0,1, 0,01 ом ;)

Offline MarkoMK

  • Експерт
  • ****
  • Posts: 929
  • Gender: Male
Одг: Амперметар со ICL7107
« Reply #4 on: 05.05.2011, Thursday, 23:14:53 »
Отпорникот од 1 ом треба да биде нaјмалку 4 W, оној од 0.1 ом - 2.5 W, отпорникот од 0.01 ом 1W.
Life is too short to remove USB safely ..

stefanjanevski

  • Guest
Одг: Амперметар со ICL7107
« Reply #5 on: 05.05.2011, Thursday, 23:33:51 »
ај ако може нешто да цртнете со моливце, не мора да е цела плочка, засто не разбирам. На таа плоцката д волтметар нацртајте каде треба да се додадат отпорниците.

Offline MartinSk

  • Експерт
  • ****
  • Posts: 647
  • Gender: Male
Одг: Амперметар со ICL7107
« Reply #6 on: 05.05.2011, Thursday, 23:46:02 »
на пин 21,30 и 31 имаш еден кондензатор и 3 отпорника па колку струја сакаш да мериш толкав отпорник ке ставиш :)

Offline igor_sk

  • Нов член
  • *
  • Posts: 36
Одг: Амперметар со ICL7107
« Reply #7 on: 24.04.2012, Tuesday, 16:32:49 »


За овој волтметар важат истите преправки ? На влезот, во овој случај  отпорникот R3  треба да се замени со друг или на него треба да се додаде еден од другите отпорници кои се наведени ?