Author Topic: Поврзување на тостер  (Read 3872 times)

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 718
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Одг: Поврзување на тостер
« Reply #15 on: 08.05.2014, Thursday, 22:30:47 »
Quote
Ако се по 220В греашите не може да се врзуваат сериски!!!
Се се може ако се сака, но каков ќе биде резултатот не може да се гарантира  ;)
Да бидам посериозен, зошто да не може? може, ама ако сака иста моќност ќе треба да оди со 460 волти, ако оди со 230 ќе грее дупло поспоро.
А и ова не е некоја филозофија, греачи и ламба паралелно, на нив сериски термостат, толку ли е тешко? ???
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Online batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9351
 • оптимист до крај!
Одг: Поврзување на тостер
« Reply #16 on: 08.05.2014, Thursday, 22:40:02 »
Батка ,очигледно имаш некоја одбојност кон *ниските * напони. ;D Ако ме прашаш и 380 В ,можеш да му врзеш,ама очигледно не си отворил ниту тостер,а камо ли електричен шпорет.Ако прашаш и некој малку приучен мајстор ,кој во живот отворил една греалка ,ке ти каже дека греачите секогаш се врзуваат сериски.Тоа е проста математика - двата си греат на 220В со полна јачина,а ако еден изгори ,другиот во секој случај ке грее.Друго,ако не се двата греачи идентични,односно се разликуваат по отпорност ( што е понекогаш и случај кај разни турски или кинески греачи! 8)),тогаш едниот ке грее повеќе ,другиот помалку.Тогаш долниот дел пример ке препекува,а горниот нема ни да го зацрвенува сендвичот (теоретски  :D :D)

Споено мислење: 08.05.2014, Thursday, 22:42:36
220 + 220 = 440V а не 460! За жал такви напони дома во електричната мрежа нема никој,само 220V.
« Last Edit: 08.05.2014, Thursday, 22:42:36 by batka »
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 718
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Одг: Поврзување на тостер
« Reply #17 on: 08.05.2014, Thursday, 22:47:43 »
Ако знаеш, од порано е сменет напонот на градска мрежа, не е 220V, ами 230V ;)
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2875
 • Gender: Male
Одг: Поврзување на тостер
« Reply #18 on: 08.05.2014, Thursday, 22:53:29 »
Према тоа што е нацртано сериски се врзани греачите. Ај како ќе се врзат паралелно само со тие жици. Најверојатно се 115в греачите па се сериски врзани. (амерички и еу стандарди, или какви и да се.)

Online batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9351
 • оптимист до крај!
Одг: Поврзување на тостер
« Reply #19 on: 08.05.2014, Thursday, 23:33:29 »
Ако знаеш, од порано е сменет напонот на градска мрежа, не е 220V, ами 230V ;)

А ти имаш дома 460V во мрежа  ;D :D ;) Тоа што е нацртано се шкрабаници,а јас не сум сретнал тостер со 115V  греачи.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10788
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Поврзување на тостер
« Reply #20 on: 09.05.2014, Friday, 00:49:58 »
Ќе почнам од почеток.

Ако е некое Кинеско ѓубре, можно е греачите навистина да се врзани сериски. Они штедат на се. Место да прават или купуваат два различни греачи за 230V и 110V, они ќе купат само едни за 110V. Кај оние тостери кои се наменети за извоз во држави со мрежен напон од 230V, греачите ќе ги врзат сериски, а кај оние држави каде што мрежниот напон е 110V, ќе ги врзат паралелно. Една или две жички плус чинат далеку помалку од две различни нарачки на два различни типови на греачи. Сите знаеме дека цената паѓа со квантитетот на нарачката, па сигурно поевтино ќе се фати и да нарачаш (на пример) 2.000.000 греачи со работен напон од 110V отколку две засебни нарачки од по 1.000.000 греачи за 110V и 1.000.000 греачи за 230V.

А и да не паѓа цената, кај Кинезиве се е можно. Можно е да им останале фазла само 110V-ни греачи и такви да монтирале... кој ги знае.

Ако е некој brand name тостер (Iskra од постарите, Philips...), најверојатно се врзани паралелно греачите. И поновиве brand name уреди се прават во Кина, веќе се се прави во Кина, ама барем за вакви работи, пазат ;).

Проверка со мерење на отпор е out of the question ако станува збор за Кинески тостер. Имам видено исти форми на два греачи, и двата исправни, едниот покажува една, другиот друга отпорност, значително поголема. На крајот, работата излезе дека едниот е правен со тенка спирално мотана кантал жица, а другиот е баш со стандардно грејно тело (дебела средна шипка, не знам како се вика материјалот, но знам дека е дебела шипка). Така да, ова не е релевантен начин за да дознаеш дали греачите се наменети да работат на 110V или 230V.

Е сега, една од можните проверки е со сериски врзана сијалица, ама оваа проверка не е баш сигурна бидејќи, практично гледано, и двете се грејни тела :S.



Хммм... сега ми дојде една идеја. Можно е да функционира, можно е и да прегориш осигурувач, не знам ;D, не сум пробал ;D.

Значи вака. Ќе земеш еден вентилатор, од оние големине, домашнине, само гледај да е некој кој дува прилично јако, да се лелеави долга коса кога ќе застанеш пред него ;) ;D. Ќе го прицврстиш гречот во непосредна близина на вентилаторот... колку блиску... не можам да ти објаснам ;D, не премногу блиску, пластични перки имаат тие вентилатори, можно е да ги стопи ;) ;D... користи малку проста логика ;). Како и да е, откако ќе го прицврстиш, пушти го вентилаторот на максимум и остави го така да го лади греачот неколку минути. По неколку минути, пушти го греачот во струја. Е сега, имаш неколку можни ситуации.

Ако веднаш избие осигурувач, греачот е најверојатно наменет за 110V. Ако за брзо време (по 30 секунди до минута) почне да жари (ама она баш да жари, да може да се гледа и при нормално осветлување, не само во темница) иако го лади вантилаторот, исто како во претходната ситуација, греачот е најверојатно наменет за 110V. Во било која од двете претходни ситуации, пробај врзи ги двата греачи во серија, и двата прицврсти ги во близина на вентилаторот и направи ја истата проверка. Ако греачите работат нормално, не жарат премногу, осигурувачите не избиваат, изгледа тоа е добитната комбинација ;). Греачите сериски се врзуваат и се наменети за 110V ;).

Ако греачот нормално си работи, не жари премногу, си грее нормално, најверојатно и двата греачи се наменети за работа на 230V. Тоа значи дека треба паралелно да ги врзеш. Како, тоа е веќе друга приказна ;). Прво провери го ова ;).
« Last Edit: 09.05.2014, Friday, 01:07:51 by GigaWatt »
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2875
 • Gender: Male
Одг: Поврзување на тостер
« Reply #21 on: 09.05.2014, Friday, 01:09:09 »
према жиците приложени на цртежот во паинт нема како да се врзе паралело(или поинаку). И да се на 220в ќе добиеш пак некои 300-400 вати што се доволни за тостер, вол не ќе печи на тостерот.. Нема никакв потреба од избивање осигурачи. И да не се идеално исти греачите просторот е мал исто ќе стеат пак. т.е. ќе го превртиш тостот исто ќе биде печен. И да ги врзеш паралелно ако се различни па нема да греат истo ако се различни. Значи врзи ги како што нацртав на црпежот(страна 1) и тоа е тоа. Земја ако има оди на шасија(ја нема на сликата)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10788
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Поврзување на тостер
« Reply #22 on: 09.05.2014, Friday, 01:10:28 »
Можеби изгубил или испуштил некоја жица да нацрта ;D. Се е можно ;D. Затоа и го пишав она што го пишав ;) ;D.

Земја ако има оди на шасија(ја нема на сликата)

Пак ќе пишам ;D, затоа го пишав тоа што го пишав ;D, се е можно ;D.
« Last Edit: 09.05.2014, Friday, 01:12:23 by GigaWatt »
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline MarkoMK

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 929
 • Gender: Male
Одг: Поврзување на тостер
« Reply #23 on: 09.05.2014, Friday, 01:32:03 »
Најверојатно се паралелно врзани греачите,,
Измери со омметар и види колку е отпорот на греачот R - па пресметај му моќност P=U^2/R, односно P=230^2 / R - оваа вредност дуплирај ја, бидејќи има 2 греачи.
(можда отпорот варира во зависност од тоа дали е загреан греачот или не ама отприлика е толку)
Сега види на тостерот колку вати пишува дека е, и ако ти се поклопува со оваа пресметка значи треба паралелно да ги врзеш, ако не сериски :)
Life is too short to remove USB safely ..

Online batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9351
 • оптимист до крај!
Одг: Поврзување на тостер
« Reply #24 on: 09.05.2014, Friday, 09:49:26 »
Од се знаеме да направиме *ортома* ;D ;D Абе,многу едноставно:мери го омски едниот греач,треба да е 100-150 оми .Ако е така врзувај паралелно и крај!! Колегава без шема растура тостер,нема ни обичен унимер... а, за шема да нацрта - мислена именка.Слика или модел барем од тостерот да имаше :D ;) Шала на страна - врзи ги паралелно и печи - не вол,ама барем леб ке препечеш ;D ;D
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 718
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Одг: Поврзување на тостер
« Reply #25 on: 09.05.2014, Friday, 11:45:57 »
А ти имаш дома 460V во мрежа  ;D :D ;) Тоа што е нацртано се шкрабаници,а јас не сум сретнал тостер со 115V  греачи.
Не немам дома напон од 460V во мрежа  ;), мислев за да греачите да греат како што мтреба, ќе треба напон од 460V, само кажувам...
Епа нема тостер со 115 волти греачи, но напонот е скоро ист (110V) , па не прави голема разлика во греењето малку поголем или помал отпор... ;)
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Online batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9351
 • оптимист до крај!
Одг: Поврзување на тостер
« Reply #26 on: 09.05.2014, Friday, 14:44:42 »
Киловолт,не не замарај со теории кои не држат! Впрочем,доста празни разговори - нека проба човекот,па нека каже како било .(ако не го дрмне 460V ! ;D)
« Last Edit: 09.05.2014, Friday, 14:48:50 by batka »
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Online Atanas

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 546
 • Gender: Male
Одг: Поврзување на тостер
« Reply #27 on: 09.05.2014, Friday, 15:18:54 »
Го поврза ли тостерот ?