Author Topic: Ефтина контрола на лемилица 220V  (Read 1364 times)

Offline tesla017

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 64
 • Gender: Male
  • yu3ma
Ефтина контрола на лемилица 220V
« on: 30.06.2014, Monday, 17:46:41 »
Поздрав за сите другари :)

Овој проект е правен како покретна лемилица за терен и слично. Работе со било која лемилица на 220V а иначе е копија на Weller WLC100 лемилица кој е некој и има на работната маса.

Повише информацији тука:

Code: [Select]
http://circuitswiring.com/weller-wlc100-repair-circuit-diagrampcb-and-other-info/
Шема:Плочка и предна маска:Еве изглед на запакувана контрола во монтажна утичница за 220V:

Корисни информацији:

Јас користив BT137, за кондензатор може да се користе 82nF 823K/250V али јас стави 68nF/250V да би имал погулем распон за штеловање, а за диак користи DIAC, 32V, 28-36V, 2A, DO-35.
Регулацијата се тестира прво со сијалица 60-100W со промена на кондензаторо овоа може да постане некоа регулација за осветлување :)

Лемилицата шо е јас користи за овај проект може да се виде тука:

Code: [Select]
http://www.belielektronik.rs/Alati-i-instrumenti/Lemna-tehnika/Lemilice-i-pribor/%C5%A0tapna-lemilica/LEMI-ZD-200N-40W
Се надевам дека на некој ке му користе да репарира некоа лемилица или ке му се најде како на мене за покретно лемило или нешто слично. Пишувајте ги утисците или сугестијите или ако ве нешто интересира :)

Поздрав
Драган Илиќ
« Last Edit: 09.02.2017, Thursday, 11:53:19 by GigaWatt »
"Master, I am here to serve you..."

Offline Zilata

 • Нов член
 • *
 • Posts: 10
Одг: Ефтина контрола на лемилица 220V
« Reply #1 on: 27.01.2016, Wednesday, 22:33:01 »
Дали можи на ова шема потенциметарот да се смени од 220К или 470К наместо од 250К , и дали можи кондезаторот од 68nF наместо керамички да биди пластичен ? ???

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Одг: Ефтина контрола на лемилица 220V
« Reply #2 on: 28.01.2016, Thursday, 14:00:29 »
Со 220 може би требало и со 470 да може, а конд. гледај да е мин 400в.

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Ефтина контрола на лемилица 220V
« Reply #3 on: 28.01.2016, Thursday, 16:30:10 »
Стави подобро 220К за да биде регулацијата добра.Ако ставиш 470К ке имаш многу *празен од* на скалата. 8)
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Одг: Ефтина контрола на лемилица 220V
« Reply #4 on: 30.01.2016, Saturday, 15:55:11 »
Тачно  :)