Author Topic: Препознавање оригинални електролитски кондензатори  (Read 784 times)

Online LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Најдов на нет некоја слика-табела со изгледот на горниот и долниот дел на електролитите на неколку познати произведувачи, според која може да се препознае дали станува збор за оригинален електролит или фалсификат.
Не знам колку е веродостојна, а сум моментално дома за да ја проверам, ако некој го направи тоа нека пише искуство овде... ;)

People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline DrTubeR

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 70
 • Gender: Male
Проверено ... неколку Panasonic кондензатори ... ги имаат овие линии/резби. Истото е и со Nippon.
Ги имав извадено кога го репарирав појачалцето marantz pm200.
Вечер ќе ги ѕирнам и Elna-та.

Топ друже!!!

Online LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Супер, кога ќе се вратам во СК за некој ден ќе ги проверам сите фирми па ќе пишам, мислам дека имам „претставници“ од сите... ;)
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
За Nichicon и Rubycon сум сигурен дека така им се распределени горните резови. Од малку поевтиниве брендови, CapXon имаат само + на средината мислам, слично како X-от на Nichicon, само што резот е поставен под друг агол.

Често по матични плочи имам начекувано некои кондензатори KZG или KZE. По квалитет, не се лоши. Не се ни премногу добри, ама не се ни лоши како оние петпарачнине Кинески. Тие имаат резови како Nippon CC. Можно е да се произведуваат под некоја лицена на Nippon CC.

Nippon CC е фирма ќерка на NEC (Nippon Electric Company) за производство на кондензатори?
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline krema

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 202
 • Gender: Male
Не е лошо да се направи една ранг листа по квалитет од горенаведените произведувачи на електролити.  :)

Поздрав и фала

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Сите се одлични ;). Ранг листата зависи од годината на производството ;D. Колку постари, толку подобри ;D (под услов да не се премногу користени и суви се разбира).

Од оние кои се ставени на сликата, би рекол дека ELNA, Nichicon и Rubycon се најдобри. Конкретно со Nichicon и Rubycon имам одлично искуство, а за ELNA... ретко може да се начекаат по уреди, од каде што најчесто и ги вадам. Имам начекувано само постари модели, со изводи од двата краја на цилиндерот, не само од едниот крај, така да, немам искуство со поновиве модели, со изводи само од едната страна на цилиндерот.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."