Author Topic: Продолжување на векот на светилки со жарно влакно  (Read 856 times)

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
На еден странски форум најдов добра идеја за продолжување на векот на светилките со жарно влакно за да работат со години, можда и со децении. Светилките се поврзуваат преку диоди, обратно поларизирани, како на сликата, за време на едната полупериода свети едната светилка, за време на другата полупериода свети другата светилка, при што светилките цело време работат со половина моќност, а бидејќи се две не се приметува треперење. Едина мана на ова шема е што светилките мора да се парен број – 2, 4 итн... инаку ќе се јави треперење, што и не е така страшно ако се користат за некое помошно ветло – ходник, гаража и сл.
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1824
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Супер, сега уште да најдеме јаки дијаци, да ставиме 4 во серија и ќе добиеме ист ефект само со една сијалица ;)
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Ако веќе се надградува нешто, најдобро да се додаде коло кое ќе ги пали светилките кога напонот ќе минува низ нула, така уште повеќе ќе им се продолжи векот... ;)
« Last Edit: 22.10.2014, Wednesday, 18:23:56 by LordZi »
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Исто би било и во серија да се врзат...

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1824
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Не. Отпорите на ладни светилки се мали и може при вклучување да прегорат дури и да се редно, ова го имам проверено.
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Диодите нема да ја загреат... истата почетна струја(РМС) ќе биде секако... ако ги занемариш тие 0,7в... Една полупериода низ една сијалица ќе биде еднаква со пик ту пик нин двете сијалици сериски врзани...