Author Topic: Случајни муабети  (Read 294727 times)

Offline Atanas

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 574
 • Gender: Male
Re: Случајни муабети
« Reply #6615 on: 07.09.2018, Friday, 09:34:18 »
@DX-er Нема кај нас институција каде да се пожалиш, сите се глуви. А, кучето на сопствениците не им сметало наводно и не превземаат ништо иако не знам колку пати им е речено. Не знам што повеќе.

@tubemkd Дали ова работи на одредена далечина или треба да биде до него? Но, би преферирал да ми предложите некоја шема за сам да направам.

Исто така, уредот не сакам да предизвика некои лоши последици по здравјето на миленикот, само за да го смири треба да биде.

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Re: Случајни муабети
« Reply #6616 on: 07.09.2018, Friday, 09:37:10 »
Побарај на али или ибеј, види ривјуа, кј знае шемата дали ќе работи, инаку не се штетни по здравјето.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10859
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Случајни муабети
« Reply #6617 on: 07.09.2018, Friday, 12:10:38 »
Не е проблем дали ќе работи, најверојатно ќе работи, ама кој ќе биде ефектот е прашањето. Шемичкиве за вакви работи кои сами си ги изработуваме се најчесто со 555 или некој друг мултивибратор/осцилатор. Купечкиве сигурно се со микроконтролер и генерираат некој посебен комплициран ултразувучен сигнал кој, најверојатно, предизвикува точно определен ефект кај кучињата (како што пиша tubemkd).

Значи не дека не верувам на самозиработените „бркачи на кучиња“. Мене лично не ми требале, но имам слушано и читано (на форумов пред се) добри искуства за нив. Проблемот е тие генерираат прост осцилирачки сигнал. Купчекиве можно е да генерираат некоја random фреквенција на ултазвучен сигнал во определен опсег, да менуваат хармоници, итн.

Еве линк.

Code: [Select]
http://www.ebay.com/itm/223007462223
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Re: Случајни муабети
« Reply #6618 on: 07.09.2018, Friday, 16:12:16 »
Према ривјуата ни купечките што се поедноставни не се ефикасни, него треба малце по софистицирани ( и поскапи ) уреди, другите воопшто не се ефикасни.
Code: [Select]
Https://m.aliexpress.com/item/32805964825.html?pid=808_0000_0101&spm=a2g0n.search-amp.list.32805964825

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10859
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Случајни муабети
« Reply #6619 on: 09.09.2018, Sunday, 13:01:39 »
Према ривјуата ни купечките што се поедноставни не се ефикасни, него треба малце по софистицирани ( и поскапи ) уреди, другите воопшто не се ефикасни.

Генерално земено, тоа што кажав, оние со микроконтролер по ефикасни ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Online Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Re: Случајни муабети
« Reply #6620 on: 14.09.2018, Friday, 17:55:58 »
Да не отворам нова тема пошто ми треба само информација,

Потребни ми се твитер звучници за Hi-Fi домашни кутии, пример симсоник, во основа сеедно која фирма се. Зец се крајно некултурни и веќе една недела ме шетаат по тавани и не ми даваат никакви податоци.

Некој идеја кај да набавам, контакт би било доволно.
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10859
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Случајни муабети
« Reply #6621 on: 14.09.2018, Friday, 18:29:11 »
Bots, карши Олимписки базен во Скопје ;). Ако знаеш каде е BT, во истата куќа се, само што се на друг ќош од куќата ;).

Code: [Select]
http://btelectronic.com.mk/
Quote
02 32 32 005
+38970 230 354
Botsmk@yahoo.com
Чедо Филиповски 18, Скопје
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Online Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Re: Случајни муабети
« Reply #6622 on: 14.09.2018, Friday, 18:47:46 »
фала ти ќе им се јавам да видам што е како е
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!