Author Topic: Дигитален фрекфенцметар  (Read 1240 times)

Offline ShAdOw

 • Глобален Модератор
 • Експерт
 • *****
 • Posts: 882
 • Gender: Male
 • shadow@elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Дигитален фрекфенцметар
« on: 13.12.2014, Saturday, 21:30:47 »
Бидејќи на форумот се помалку се објавуват изработени проекти, јас решив да го презентирам овој фрекфенцметар кој го имам изработено одамна, но овие денови го средив и го сместив во кутија. Базиран е на PIC16F628A и мери од 0 до 50MHz. Изработен е според шемата од оваа страна:

Code: [Select]
http://www.py2bbs.qsl.br/freq_dl4yhf.php


Јас со моето знаење несебично помагам на другите на кои им е потребна помош. Кога ќе дојдеш да читаш на форумот не дреми и не биди скржав помогни! Нема ништо лошо да ти се случи ако споделиш знаење со некој друг.

Online LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Одг: Дигитален фрекфенцметар
« Reply #1 on: 13.12.2014, Saturday, 21:55:15 »
Nice, со здравје да го користиш... :)
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Дигитален фрекфенцметар
« Reply #2 on: 13.12.2014, Saturday, 22:05:20 »
Со здравје да го користиш ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Lux

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 338
Одг: Дигитален фрекфенцметар
« Reply #3 on: 14.12.2014, Sunday, 11:10:39 »
Одлична изработка ;),чинам кутивчево е од стабилизатор од антена со вртење :-\,како е прецизноста на мерење,дали може да се калибрира?
Боже чувајме од пријатели,од непријатели сам ќе се чувам.

Offline nsu

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1308
Одг: Дигитален фрекфенцметар
« Reply #4 on: 14.12.2014, Sunday, 12:42:32 »
Прекрасна изработка секоја чест.Неизбежен инструмент при штелување на предаватели. ;D :D :) ;)
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш

Offline ShAdOw

 • Глобален Модератор
 • Експерт
 • *****
 • Posts: 882
 • Gender: Male
 • shadow@elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Одг: Дигитален фрекфенцметар
« Reply #5 on: 14.12.2014, Sunday, 17:41:57 »
Фала, да си направите уште поубав :).

чинам кутивчево е од стабилизатор од антена со вртење :-\,како е прецизноста на мерење,дали може да се калибрира?

Да кутичето е од тоа, го земав од бувљакот по некоја смешна цена ;D. Прецизноста е добра, може да се калибрира ако наместо едниот кондезатор од 22pF се стави тример кондезатор од 3-30pF, но немам прецизен мултиметар што мери фрекфенција за да правам тестови.
« Last Edit: 14.12.2014, Sunday, 18:07:47 by ShAdOw »
Јас со моето знаење несебично помагам на другите на кои им е потребна помош. Кога ќе дојдеш да читаш на форумот не дреми и не биди скржав помогни! Нема ништо лошо да ти се случи ако споделиш знаење со некој друг.

Offline Hahahaha

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 692
Одг: Дигитален фрекфенцметар
« Reply #6 on: 27.05.2016, Friday, 21:08:19 »
А да прашам колку треба да е јак сигналот на влез за да може да мери, колку волти треба да има?