Author Topic: Дискусија за проекти направени од членови и на форум  (Read 1019 times)

Offline Lux

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 338
Тука ќе дискутираме за проекти кои може да бидат направени од членови на форумов, директно на самиот форум, односно тие ќе бидат развиени на форум.

1. Заштита за засилувачи и звучниц, идеја, концепт на работа и предлози

На многумина досега кои се занимаваат со изработка на аудио засилувачи,и звучници потребна му била заштита на самите засилувачи и звучници, па сите оние членови на форумов кои имаат некакво искуство со некаква заштита, ги повикувам да создадеме една да ја наречам универзална заштита за секој засилувач.
Еве име за неа :) МФЕ-заштита (македонски форум за електроника)
Еве да тргнеме од некаде,пример што да поседува:

1.
-Напојување со трансформаторче посебно 12в / 24в
-Напоување од самото трфо на самиот засилувач

2.
-Задоцнето вклучување на самите звучници
3.
-Дц заштита на самите звучници од појава на едносмерен напон на излезот од засилувачот
4.
-Термо заштита на излезните транзстори или хибриди
5.
-Лед индикација за заштита,
6.
-Клип заштита (исклучување на звучниците при појава на клиповаше)
7.
-Краток спој на излезот од засилувачот (заштита на излезот)


Секој предлог,мислење,критика е добредојдена тука,па кој е за, може да каже колку ќе не има да изработиме ваков проект,и колку гордо би звучело,"еј оваа заштита ја имам видено некаде,о да бе таа ја создадоја на македонскиот форум за електроника" позз.

« Last Edit: 06.02.2015, Friday, 19:51:09 by Devil »
Боже чувајме од пријатели,од непријатели сам ќе се чувам.

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Малку ти ја променив темава за да биде  малку повеќе „универзална“ а понатаму ќе отвориме и други теми, сега за сега нека биде вака, мислам дека нема да се лутиш околу тоа.

Јас сум за и ќе го помогнам проектот во секој поглед, односно во се она што можам да помогнам.
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline Lux

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 338
Не напротив одлично си постапил,да видиме кој е уште за.
Боже чувајме од пријатели,од непријатели сам ќе се чувам.

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Вака поставената тема не го дефинира она што беше првобитната идеа на Lux. Премногу е  широка и не дава објаснување што се бара од другите членови.Од друга страна пак,темата со заштитата не е многу интересна за мнозинството.Ајде ,ке видиме за интересот,па ке се вклучиме. Имам доста експериментирано на ова тема,па имам и готови * идеи*, 8)
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Па да де тоа и намената на темава, општа да е, да може да се приклучат и други проекти, а за секоја после тема ќе отвориме нова каде што ќе се дискутира исклучиво на таа тематика, а тука површно само да знаеме за што се работи и која е идеата.
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline Lux

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 338
-Значи идејата ми е да создадеме една добра заштита за звучници,односна појачала,тука на форумов,вклучуваќи повеќе членови кои имале некакво искуство и можат да помогнат во самата конструкција на шемата,пцб,кои имале искуство со некаква заштита,и да ги исполниме потрбните точки во првиот пост што треба да поседува една заштита,и да не го повторувам она од првиот пост.

-"Од друга страна пак,темата со заштитата не е многу интересна за мнозинството.Ајде ,ке видиме за интересот,па ке се вклучиме.Имам доста експериментирано на ова тема,па имам и готови * идеи*"

-Батка и јас имам експериментирано денови и денови,и ноќи неспани,правено записи и карактеристики на самите шеми,и веќе сум создал 4-5 заштити со речиси сите потребни карактеристики кои треба да ги поседува една заштита,се разбира испробани,бидеќи повеќето шеми кои се на google се со некаква маана (она работи но...)
-
е сега ако има заинтересирани да создадеме една заедничка повелете изјаснетесе.
Боже чувајме од пријатели,од непријатели сам ќе се чувам.

Offline slidermc

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 595
 • Gender: Male
Сметам дека сите ке имаме бенефит од ваков проект, наместо да копираме од интернет, средно-жалосни шеми може сами да склопиме. Еве мал придонес од мене, мислам детекторот за клипување да биде базиран на компаратори. Така многу преcизно ке може да се наштелува кога да гаси појачалото дури при само 0.5% дисторзија (РМС стандард). Секако треба да се направат мали измени, според она што сакаме да го добиеме.

Лимитерот гаси пребрзо. Треба да се игра со оние вредности на кондензаторите кои одат во маса. Да не гаси при пик сигнали.

Offline Lux

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 338
Slidermc - тука во оваа тема треба само да се изјасниме кој е за,а претпоставувам дека си за,штом веќе стави и детектор,да видиме неколку дена кој е за, па ке отвориме нова тема каде ќе приложиме шеми,и комплетираме една во целост.
Боже чувајме од пријатели,од непријатели сам ќе се чувам.

Offline slidermc

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 595
 • Gender: Male
Лукс, мислам дека треба да ја започнеш темата, па кој може да помогне нека се вклучи слободно. Јас размислував и за опто компресор заштита на звучниците, што е доста интересна варијанта, нешто како на Апексот кој го имаше ти изработено.