Author Topic: Ми треба помош за пресметуванње на рековери време кај брза диода  (Read 3053 times)

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2875
 • Gender: Male
Некое програмче кое што би пресметувало максимална фрекфенција на диодите према рековери времето, или ако ги дума некој формулите... Патем времето на опораво е 35 нано секунди.
« Last Edit: 09.02.2015, Monday, 17:02:24 by GigaWatt »

Online batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9351
 • оптимист до крај!
Гледам дека никој не ти одговара,па еве неколку линкови на кои треба да најдеш одговор:

Code: [Select]
http://www.tf.uni-kiel.de/matwis/amat/semi_en/kap_8/advanced/t8_1_1.html]http://www.tf.uni-kiel.de/matwis/amat/semi_en/kap_8/advanced/t8_1_1.html
Code: [Select]
http://electronics.stackexchange.com/questions/13912/what-is-the-reverse-recovery-time-in-diode
Code: [Select]
http://www.diodes.com/pdfs/apd/AN-1012_TRRComparison_v0.2.pdf
Code: [Select]
https://www.fairchildsemi.com/technical-articles/Understanding-Diode-Reverse-Recovery-and-Its-Effect-on-Switching-Losses.pdf
« Last Edit: 09.02.2015, Monday, 15:05:01 by batka »
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline slidermc

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 595
 • Gender: Male
Ова ти треба за СМПСто?

Online batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9351
 • оптимист до крај!
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline MURO

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 137
Времето на опоравување на диода е времето од моментот на инверзна поларизација на pn спојот до моментот кога pn спојот е очистен од заостанатите носители. Значи таа мора инверзно да биде поларизирана барем толку време пред да биде повторно доведена во проводен режим со дирекна поларизација. Значи полупериодата на напонот кој се исправува со диодата мора да биде барем четири пати ова време. Значи, периодата треба да е барем 8 пати ова време. Еве нека биде 10 пати. Тоа е 350 нано секунди. Реципрочна вредност е фреквенцијата. Значи во твојов случај 1/350ns = околу 3MHz.

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2875
 • Gender: Male
Добро е, брзи биле, фала на сите.
Да слидер, за смпс-то е...

Offline slidermc

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 595
 • Gender: Male
Ти препорачувам да ги користиш BY, BYW, MUR диодите со ладилник на нив.

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2875
 • Gender: Male
Веќе имам S1040 од тие дуплите 4 комада на ладилник... да не правам трошоци допонителни. Ако зезаат ќе ми мењам...

Offline slidermc

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 595
 • Gender: Male
Тие ти се онние готовите од СМПСто од ПЦ? Имаат обичај да изгорат на повисок напон, и така да прегори целото СМПС. 3-4 СМПС ми изгореа само заради нив.

Offline MURO

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 137
Тоа се Шотки. Голема струја, мало загревање, ама мал инверзен напон. Добри се само за 5V. Не ти вршат работа за засилувач. Ќе мора да си се потрошиш малку.

Offline slidermc

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 595
 • Gender: Male
Моја препорака е сепак да одиш со BYV29, да не мораш да поправаш после ;) И обавезно на ладилник одат овие.

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2875
 • Gender: Male
Епа ќе барам тогаш други.

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 718
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Јас според @MURO  дојдов до оваа формула fmax=1/( tr*8 ). Поправете ме ако грешам, патем, многу корисна формула... ;)
П.С. Со среќа во изработка на СМПС-то... ;)
« Last Edit: 10.02.2015, Tuesday, 17:14:10 by KiloVolt »
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2875
 • Gender: Male
Да де ама ете диодите што ги имав не биле добро за ваква намена, ќе барам други :)
Фала