Author Topic: Носталгија и потсетување на старите времиња со компјутерите (PC ветерани)  (Read 4449 times)

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Дали некој се сеќава на:и?
« Last Edit: 15.02.2015, Sunday, 23:14:31 by GigaWatt »
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Па не знам точно,ама мислам дека само десетина членови на Форумов  знаат што е DOS и ги знаат неговите команди. ;D ;)
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
па тоа е... повекето се деца кои во тоа време или не биле родени или биле на мајчино млеко ;)
Ретко кој имал персонален компјутер во 90тите години
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Zan

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 789
Дали некој се сеќава на:

Хахаха Norton Commander  :)
Жан

Online LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Хехе, нортон командерот ми беше најдоброто другарче во тоа време... ;D
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Има уште луѓе кои работеле на 5,25 floppy disk? :D Или некој и 3,5 инчните не ги виделе? ;) А да подигне OS од floppy disk?
Тоа е денес мислена именка. Сте цртале ли слика во Bаsic? Еден вели, да со лајт-пен! :D :D :D :D :D :D
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
да, јас имам подигано Windows 3.11 со командата во Dos, C:/WIN  :)
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Па не знам дали можеше баш така. :D :D Да не беше прво C:/ dir win  ;), па после бараш .exe  file  ;D ;D ;D
A oд floppy disk? 8)
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Дел од овие алатки сеуште се користат и се многу корисни ;). Hiren's ги има сите овие алатки и јас сеуште ги користам ;). Да не зборуваме за BIOS update на постари P4 машини, ретко кој BIOS имаше опција да се flash-ува директно од flash меморија ;).

Не се смејте на алаткиве, стари се ама корисни ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Па не знам дали можеше баш така. :D :D Да не беше прво C:/ dir win  ;), па после бараш .exe  file  ;D ;D ;D
A oд floppy disk? 8)

Не од флопи, од HDD и така мислам беше командата. Имаше и едно програмче PVE за гледање слики во Dos, а имаше едно TMOUSE.EXE за маус да имаш на NC-то :) и покасно излезе еден програм за слушање MP3 во DOS се викаше jubox
« Last Edit: 15.02.2015, Sunday, 01:51:20 by DX-er »
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Z31GH

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 709
 • Gender: Male
Ееее, Windows 3.11, ARJ i DOS команди, цела книга ја научив во тоа време, мојот прв компјутер беше Schneider 286-ka, и тоа во боја. Добро се сеќавам на тоа време. Command.com, Autoexec.bat i Config.sys беа најглавните фајлови.
Не се препорачуваше само Format c: туку Format c:/s заборавив само дали со тоа само command.com остануваше или и останатите два системски фајлови.
Ако се избришеше command.com од друг компјутер не можеше да го прими
Графики од qbasic, DOS igri kako golden axe, prehistoric и други никогаш нема да ги заборавам
Тоа беше некаде 90-тите
Hams do it! With Frequency

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Ееее, Windows 3.11, ARJ i DOS команди, цела книга ја научив во тоа време, мојот прв компјутер беше Schneider 286-ka, и тоа во боја. Добро се сеќавам на тоа време. Command.com, Autoexec.bat i Config.sys беа најглавните фајлови.
Имаше и уште еден кој беше најважен од сите фајлови IO.SYS кој беше посредник меѓу хардверот и cammand.com и се друго.

Графики од qbasic, DOS igri kako golden axe, prehistoric и други никогаш нема да ги заборавам
Тоа беше некаде 90-тите
а mame32 ?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Z31GH

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 709
 • Gender: Male
mame32 не оди на 286-ка мислам. Не ја знаев тогаш. Можеби и не постоела во тоа време. Знам ја имав и Панг, пакман, леле многу беа. Тогаш компјутерот и некој вирус фате, мислам се викаше ripper или jack the ripper. Тогаш се заразуваа компјутерите преку дискети како што се менувавме со игри.
книгата за DOS ја имам некаде, ќе ја сликам утре ако ја најдам. Многу команди знаев, и понапредните компјутерџии ги “шиев“, но тоа беше пред повеќе од 20 години.
Hams do it! With Frequency

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1824
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Во мојот домашен мини-музеј кој за брзо ќе го поставам со слики и објаснувања тука на форумот имам 386ка од 89та со DOS и сите добри игри од тоа време на неа :)
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Online LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Ја има некој играно Nighthunter на времето? Којзнае колку саати и денови утепав со неа, херкулес графика на 286-ка, монохроматски монитор, ама жива зараза беше... ;D
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio