Author Topic: LCD Samsung LE37A330J1 нема слика тон има РЕШЕНО  (Read 1041 times)

Offline gonik

 • Нов член
 • *
 • Posts: 11
Mрежна плоча: BN44-00216A   Сигнална плочa: BN41-0982B  T-con T370XW02 37T03 C01
Проблемот е што нема слика воопшто, нема ОСД,  ги има сите напони од мрежата, неонките работат, има тон, реагира на командите од далјинско. T-con или сигнална плоча, некој предлог...
« Last Edit: 27.04.2018, Friday, 19:40:18 by Toma »

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10796
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: LCD Samsung LE37A330J1 - нема слика, тон има
« Reply #1 on: 23.02.2015, Monday, 16:25:33 »
Ист проблем.

Code: [Select]
http://monitor.net.ru/forum/lcd-samsung-le37a330j1-info-407054.html
11-ти post.

Quote
Добил я таки этот ящик.Случайно заметил что дефект реагирует на температуру.10 раз включаю его утром-не включается. 30 сек прогрева феном для волос платы T-con(10 раз) -аппарат включается.T-con под микроскоп. Белесоватый налет отдельными местами по половине платы.Промывка спиртом помогла.
Всем спасибо.Узнал для себя много нового.

Провери дали е иста и кај тебе ситуацијата.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9352
 • оптимист до крај!
Одг: LCD Samsung LE37A330J1 - нема слика, тон има
« Reply #2 on: 23.02.2015, Monday, 19:52:29 »
Русиве се супер за експерименти! И што е најбитно - не лажат! 8) Неретко и кај лап-топовите и кај хард дисковите токму контактите на конектор или помеѓу штампа и мотор (кај HDD!) ,знае да дава слични проблеми.Честопати мора и неколку пати тоа да се повтори или со 200 шмиргла да се помине конекторот.Кинезите употребуваат и три пати рециклиран метал,па се е можно!
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline gonik

 • Нов член
 • *
 • Posts: 11
Одг: LCD Samsung LE37A330J1 - нема слика, тон има
« Reply #3 on: 24.02.2015, Tuesday, 10:31:28 »
Oваа постапка со фен кај мене не помага. Најдобро ке биде да си порачам нова плочка Т-цон. Малку е ризично, ама од некаде мора да се почне. Ако некој знае каде може да се набави овде кај нас било би добро, за да не ја порачувам од ebay.com

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9352
 • оптимист до крај!
Одг: LCD Samsung LE37A330J1 - нема слика, тон има
« Reply #4 on: 24.02.2015, Tuesday, 15:50:57 »
Русинот вели дека нему му помогнало чистење со алкохол.Пробај го и тоа.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Online Toma

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1171
 • Gender: Male
 • Дали доблеста ви е приоритет...
Одг: LCD Samsung LE37A330J1 - нема слика, тон има
« Reply #5 on: 24.02.2015, Tuesday, 20:38:24 »
Quote from: gonik
...Проблемот е што нема слика воопшто, нема ОСД...

Quote from: Rusinot
Cуть проблемы ящик включается, звук есть, экран темный, подсветка есть. С прогревом возрастает яркость сначала по периметру матрицы потом появляются широкие горизонтальные полосы и через 3 мин.экран сильно ярко-белый.Ни изо ни меню не видно.Дефект пропадающий. Когда включится может часами работать.
Превод ...Суштината на проблемот од ТВ-от. Tон има, но екранот е темен, а позадиско осветлиние има. Со затоплување, од почетокот се зголемува сјајот на краевите од  матрицата (панелот) и тогаш постојат широки хоризонтални ленти и за 3 минути екранот добива силно светла бела светлина. Ниту слика ниту мени не се гледа. Дефектот исчезнува. Кога заработува, може со часови да работи.
Quote from: gonik
Oваа постапка со фен кај мене не помага. Најдобро ке биде да си порачам нова плочка Т-цон. Малку е ризично, ама од некаде мора да се почне. Ако некој знае каде може да се набави овде кај нас било би добро, за да не ја порачувам од ebay.com
Ако има, а треба да има два осигурачи, дали се исправни!
Поевтина варијанта е да се проба поправка со замена на AS15F .
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline gonik

 • Нов член
 • *
 • Posts: 11
Одг: LCD Samsung LE37A330J1 - нема слика, тон има
« Reply #6 on: 25.02.2015, Wednesday, 12:21:26 »
Еден е осигурач и исправен е. Има напон од 12В. Сите интегрални кола на плочката се загрееваат што значи имаат напојување. Поради малите димензии малку е незгодно да се провери напонот директно на интегралците. AS15F најмногу се загрева.

Offline gonik

 • Нов член
 • *
 • Posts: 11
Re: LCD Samsung LE37A330J1 - нема слика, тон има
« Reply #7 on: 25.04.2018, Wednesday, 22:41:04 »
Проблемот е решен со нарачка на нов Т-кон од ebay.com. Телевизорот работи и ден денес. Се извинувам што го подзаборавив конечниот одговор на темава.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10796
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: LCD Samsung LE37A330J1 - нема слика, тон има
« Reply #8 on: 26.04.2018, Thursday, 03:12:04 »
Нема проблем, важно има завршница ;).

РЕШЕНО!
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."