Author Topic: Проблем со засилувач Technics SU-V7X  (Read 1804 times)

Offline ddd

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 276
 • Gender: Male
Одг: Проблем со засилувач Technics SU-V7X
« Reply #15 on: 21.04.2015, Tuesday, 23:01:57 »
Како ги мериш транзисторите на плоча???Кој се тие сомнителни транзистори???
Излезните транзистори мораат да бидат одлемени и да се мерат на поголемо подрачје со добар инструмент.Побудните транзистори јас препорачувам обавезно да бидат заменети,немораш да ги мериш.Во овој случај сигурно имаш и некој отпорник прегорен.
Дарко

Offline ShAdOw

 • Глобален Модератор
 • Експерт
 • *****
 • Posts: 882
 • Gender: Male
 • shadow@elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Одг: Проблем со засилувач Technics SU-V7X
« Reply #16 on: 22.04.2015, Wednesday, 09:58:21 »
Во ваков случај кога имаш изгорени излезни транзистори покрај нивната замена, секогаш менувај ги и емитерските отпорници и побудните транзистори. Ако засилувачот има тримери за мирна струја обавезно замени ги со нови...
Јас со моето знаење несебично помагам на другите на кои им е потребна помош. Кога ќе дојдеш да читаш на форумот не дреми и не биди скржав помогни! Нема ништо лошо да ти се случи ако споделиш знаење со некој друг.

Offline Otpor

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 159
 • Gender: Male
Одг: Проблем со засилувач Technics SU-V7X
« Reply #17 on: 22.04.2015, Wednesday, 11:30:53 »
Како што испадна....а да си го смениш целиот засилувач ?  ;) Мала шега,нормално.
Ама и не е ако, е звизнат хибридон кај што пишува Computer drive.
Мали совет,ако имаш аудио сигнал на влез,односно на потенциометарот за гласност,направи си сам засилувач.
За времето што го изгуби,досега два ќе направеше,деловите скоро сите ги имаш
Упс,пардон,веќе излезите веќе заминале,не прочитав  ;D
Вака поправката ќе те кошта ѓаол и пол  :D
Значи па на моето....   ;)« Last Edit: 22.04.2015, Wednesday, 11:34:33 by Otpor »
,,Алчните за пофалба секогаш имаат мали заслуги,,

Плутарх, двесте и кусур и некоја година П.Н.Е

Offline MARK123

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 137
Одг: Проблем со засилувач Technics SU-V7X
« Reply #18 on: 23.04.2015, Thursday, 01:14:35 »
Да излезните транзистори ги мерев одлемени.

Деновиве бев зафатен ,неможев да одвојам време за да му обрнам малку внимание ...
Може ли некој да ми каже подетално кои се побудните транзистори на шемава од service manual-от,каква улога имаат ?


Offline Otpor

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 159
 • Gender: Male
Одг: Проблем со засилувач Technics SU-V7X
« Reply #19 on: 23.04.2015, Thursday, 02:14:40 »

Q 611,q612,q608,q610
« Last Edit: 23.04.2015, Thursday, 02:19:21 by Otpor »
,,Алчните за пофалба секогаш имаат мали заслуги,,

Плутарх, двесте и кусур и некоја година П.Н.Е