Author Topic: Проблем со монитор Haier  (Read 1778 times)

Offline kiko_juve

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 50
Проблем со монитор Haier
« on: 29.06.2015, Monday, 21:09:01 »
Здраво
Имам проблем со мониторот. Кога го поврзав првиот пат работеше на адаптер 12V, после тоа излезот од адаптерот го преврзував па по грешка + и - сум ги помешал. Сега неможам да го вклучам.
Што може да е дефектот и дали ми се исплаќа да го правам

Ви благодарам однапред.

Offline Zan

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 789
Одг: Проблем со монитор Haier
« Reply #1 on: 29.06.2015, Monday, 21:29:04 »
Сигурно е расипан.
Жан

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Проблем со монитор Haier
« Reply #2 on: 30.06.2015, Tuesday, 00:18:12 »
А,го провери ли адаптерот? Ако е тој добар,отвори го мониторот и види треба да има заштитна диода меѓу + и -, на влезот.Таа треба да е во куса врска.
Овие се школски монитори,претпоставувам ако не е оригинален адаптерот да направиш ваков квар.не сакам да верувам дека е однесен од некое училиште без адаптер - од искуство,барем 20-30 вакви случаи ми дошле! :(
« Last Edit: 30.06.2015, Tuesday, 00:21:12 by batka »
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline kiko_juve

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 50
Одг: Проблем со монитор Haier
« Reply #3 on: 10.07.2015, Friday, 18:43:39 »


Еве слики од плочката... незнам каде би можел да е дефектот...
« Last Edit: 11.07.2015, Saturday, 01:01:50 by GigaWatt »

Offline vgc9dctx9c

 • Нов член
 • *
 • Posts: 15
 • Gender: Male
 • Тест текст
Одг: Проблем со монитор Haier
« Reply #4 on: 12.07.2015, Sunday, 02:05:50 »
Провери D1?
| CPU: Core i7 4790K HT @ 4.8GHz под CM Hyper 212 EVO || RAM: 32 GB HyperX Beast XMP @ 2600MHz CL11 || PSU:Cooler Master 1000W RS-A00-ESBA || SSD: Samsung 850 EVO 120GB || HDD: WD20EURS 2TB HDD || CASE: Cooler Master Stacker 810 RS-810 || VGA: Asus AMD R9 290X || MB: Asus Z97-A || Stereo Audio: E-MU 1212m PCI on Behringer Truth B2031A || 7.1 Audio Onkyo TX-SR605 Mordaunt Short Alumni 2 KEF PSW2010 Mod v3.0 || Monitor: ViewSonic VP2765-LED || Keyboard: IBM Classic KB-7953 PS2 и Novation Remote 37 SL || Mouse: X7 X-710BH |

Offline kiko_juve

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 50
Одг: Проблем со монитор Haier
« Reply #5 on: 12.07.2015, Sunday, 14:22:54 »
Која диода точно пошто кај D1 Ознаката нема диода?

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Проблем со монитор Haier
« Reply #6 on: 12.07.2015, Sunday, 15:11:49 »
Мислам дека ти нема да го решиш проблемот бидејќи не знаеш ни да препознаеш СМД диода! Таа е во вид на црн правоаголник десно од ознаката Д1! Треба да е во краток спој ( пропушта во двата смера!).
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline kiko_juve

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 50
Одг: Проблем со монитор Haier
« Reply #7 on: 13.07.2015, Monday, 09:49:28 »
Некоја замена за оваа диода пошто оваа што е моментално е
Code: [Select]
http://uk.farnell.com/multicomp/ss34a/diode-rectifier-3a-40v-do-214ac/dp/2101195
прашав во Loging Electronic немаат ваква, а незнаеа да ми кажат замена за оваа. Ако може помош
« Last Edit: 13.07.2015, Monday, 09:52:42 by LordZi »

Offline vgc9dctx9c

 • Нов член
 • *
 • Posts: 15
 • Gender: Male
 • Тест текст
Одг: Проблем со монитор Haier
« Reply #8 on: 13.07.2015, Monday, 10:53:22 »
Та не е само Логинг, праша кај ГАЦ?
| CPU: Core i7 4790K HT @ 4.8GHz под CM Hyper 212 EVO || RAM: 32 GB HyperX Beast XMP @ 2600MHz CL11 || PSU:Cooler Master 1000W RS-A00-ESBA || SSD: Samsung 850 EVO 120GB || HDD: WD20EURS 2TB HDD || CASE: Cooler Master Stacker 810 RS-810 || VGA: Asus AMD R9 290X || MB: Asus Z97-A || Stereo Audio: E-MU 1212m PCI on Behringer Truth B2031A || 7.1 Audio Onkyo TX-SR605 Mordaunt Short Alumni 2 KEF PSW2010 Mod v3.0 || Monitor: ViewSonic VP2765-LED || Keyboard: IBM Classic KB-7953 PS2 и Novation Remote 37 SL || Mouse: X7 X-710BH |

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Проблем со монитор Haier
« Reply #9 on: 13.07.2015, Monday, 14:19:12 »
Прво, дали ја измери диодата (проверка дали е исправна или не)? Да не биде муабетот „купив нова и пак не работи“ ::).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Проблем со монитор Haier
« Reply #10 on: 13.07.2015, Monday, 16:18:16 »
А,го провери ли адаптерот? Ако е тој добар,отвори го мониторот и види треба да има заштитна диода меѓу + и -, на влезот.Таа треба да е во куса врска.
Овие се школски монитори,претпоставувам ако не е оригинален адаптерот да направиш ваков квар.не сакам да верувам дека е однесен од некое училиште без адаптер - од искуство,барем 20-30 вакви случаи ми дошле! :(

На ова прашање не ми одговори!! ??? За поправка не станува збор бидејќи очигледно деловите не ги разликуваш.Ако не е *позајмен* мониторот од некое школо,подобро однеси го на сервисер и не се замарај, да не направиш поголем квар! Ако си петљал и си врзувал некој исправувач со поголем напон од 12 V ,можно е да си го прегорел и оној стабилизатор- контролер лево од диодата ( црн правоаголник со 8 ножички).

Ако си мерел и си сигурен дека ова D1 е прегорена,а не можеш да ја најдеш,место неа стави било каква 3А диода од типот 1N54xx .Пази на поларитетот на диодата!!Толку совет од мене.
« Last Edit: 13.07.2015, Monday, 16:26:11 by batka »
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline kiko_juve

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 50
Одг: Проблем со монитор Haier
« Reply #11 on: 19.07.2015, Sunday, 23:20:49 »
Ја измерив диодата.. не беше исправна.. потоа бев во логинг електроникс и ми дадоа замена за оваа диода..
Code: [Select]
http://www.loging.mk/1548/176666/0/ShowProduct/Shotki_diodaЈа сменив старата и ја ставив оваа.. но пак не функционира.
« Last Edit: 19.07.2015, Sunday, 23:32:51 by LordZi »

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Проблем со монитор Haier
« Reply #12 on: 20.07.2015, Monday, 13:23:51 »
Батка,многу ти напишав ,ама се некои *бош* одговори даваш. ??? Јас сакам да помогнам,ама ти како да не сакаш,Не знам што си мерел ( да прифатиме дека е така),не си морал шотки да ставаш.пишав замена.Не ми одговори каков адаптер( и дали е тој исправен !) користиш??? Можеби и до адаптерот е,ама радаров не ми работи,па не можам да одгонетнам.И така секој 6 -  дена ке се допишуваме... >:(
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline kiko_juve

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 50
Одг: Проблем со монитор Haier
« Reply #13 on: 20.07.2015, Monday, 17:19:08 »
Го користам истиот адаптер како што ми проработи првиот пат. Адаптерот е од TP Link рутер (12V)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Проблем со монитор Haier
« Reply #14 on: 20.07.2015, Monday, 17:22:38 »
Друже, очигледно немаш искуство со поправки на уреди. Носи го на мајстор пред да направиш поголема беља.
« Last Edit: 20.07.2015, Monday, 17:25:05 by GigaWatt »
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."