Author Topic: Непознат дел на плочка за напојување на DVD плеер First Austria FA-5152  (Read 965 times)

Offline dejanpetrus

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 123
  • Gender: Male
  • Кратово
Поздрав значи имам проблем со еден DVD плеер First Austria FA-5152 на плочката за напојување има еден дел кој мислам дека служи за импулси, но незнам и неможам да го најдам , мислам дека е и тој изгорен па ако може помош од вас , имаше изгорено и еден мосфет транзистор ги заменив двата со irf 830  и кога го вклучам во напон на почетокот после мосфетите добијам 130 волти, и се се намалува така до нула, јас мислам дека е до тоа црното заокружено на сликата, па ако можете и знаете кажувајте...





« Last Edit: 29.07.2015, Wednesday, 00:42:15 by GigaWatt »
admin: не ставај рекламни потписи за други форуми

Offline BorceBT

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 1824
  • Gender: Male
    • www.trajkovski.net
Тоа е хибрид коло и најверојатно нема да може да го најдеш во продажба за жал.
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline dejanpetrus

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 123
  • Gender: Male
  • Кратово
најверојатно е тоа изгорено затоа што како што опишав мислам дека е за импулсите од тоа коло оди на мосфет транзисторите им дојде моментално кога го вклушам во струја некаде околу 130 волти права струја и се намалува до нула, значи највероватно е тоа коло, дали би можел некако на некој друг начин да го преправам на крајот на излазите ми требаат 15 волти 5 волти и 18 волти
admin: не ставај рекламни потписи за други форуми

Offline Toma

  • Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 1166
  • Gender: Male
  • Дали доблеста ви е приоритет...
Сметам дека може да работи со оваа плочка на сликата подолу, само што, потребно е минимално искуство и познавање на проблематиката. Со купување на плочката има и упатство за вградување или поврзување на истата.

« Last Edit: 30.07.2015, Thursday, 11:32:02 by GigaWatt »
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline dejanpetrus

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 123
  • Gender: Male
  • Кратово
Сметам дека може да работи со оваа плочка на сликата подолу, само што, потребно е минимално искуство и познавање на проблематиката. Со купување на плочката има и упатство за вградување или поврзување на истата.




вака да се пофалам до некаде се снајдив без плочката , го поврзав на напојување од компјутер таман си се совпадна за -12 средна и +12, исто и за +5 волти,.... за појачалото наместо +-18 волти му ставив +-12 волти и тоа кога го вклучам си врти вентилаторчето и прави мал буп на звучникот.
е сега проблемот е со командите од напред од плочката и од дисплејот исто и тие се поврзани на плочката од напојувањето а таму не ги пишува баш тие волтажи како за малер па еве сликав некоја слика според кондензаторите како се поставени би пробал на +5 волти незнам баш на која волтажа работат дисплеите па секаква помоѓш е добредојдена...



« Last Edit: 30.07.2015, Thursday, 11:32:22 by GigaWatt »
admin: не ставај рекламни потписи за други форуми

Offline Toma

  • Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 1166
  • Gender: Male
  • Дали доблеста ви е приоритет...
Според сликата нема 25 V или 3х V.
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline dejanpetrus

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 123
  • Gender: Male
  • Кратово
вака го пробав со +5 волти и гнд и копчињата проработеа за следна песна пауза волуме но сеуште никаков глас на звучниците го поврзав и преку скарт се си функционира е сега на првата слика погоре што ја имам ставено кај ладилникот има волтажи 4волти ac 4  волти AC -27 волти гнд и +5 волти, исто и кај дисплејот го отворив и пишува и таму 4 волти наизменична струја, па како би изведил набрзина таква волтажа без трансформатор или како било ми требаат 4 волти на 2 места
admin: не ставај рекламни потписи за други форуми

Offline Toma

  • Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 1166
  • Gender: Male
  • Дали доблеста ви е приоритет...
Без шема, вака online поправка, тешко . Имам впечаток дека начинот на кој работиш ќе направиш поголема беља отколку корист. Размисли добро дали ќе продолжиш или ќе побараш помош во сервис или поискусен колега!!!
Мојот предлог е да пробаш со горе предложената плочка и ќе ги добиеш сите потребни напони без надворешно напојување (под услов да се осеќаш способен да ја направиш преправката) !!!
« Last Edit: 29.07.2015, Wednesday, 22:14:40 by Toma »
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -