Author Topic: Потребна шема и помош за напојување KY-400ATX P4  (Read 2927 times)

Offline Lux

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 338
R53 проверен,исправен,а на пинот нема напон па малер сум IC е пуфнато секако,кога ке наидам на друго IC мислам дека би се решил проблемот.
Боже чувајме од пријатели,од непријатели сам ќе се чувам.

Offline Danielco

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 136
Мое мислење е дека не ти е до колото, затоа што овде не се работи само за волтажата, туку и за времето кое му треба на сигналот да стигне, што не смее да е поголемо од 500ms, но ако има макар една малку неисправна компонента, тоа време лесно се зголемува, и реагира pwm контролерот (чипот) и не пушта сигнал. Провери се околу оптокаплерот, уствари не проверувај со вакви дефекти туку менувај одма не мери, се што оди на пин 14 кој е Pwr_Ok Input.

Еве ти даташит од колото:

Code: [Select]
http://www.s-manuals.com/datasheet/at2005
Истоит проблем го имав на едно поквалитетно напојување, каде се испостави дека е пробиена зенерка и смд отпорник што на мерење беше добар, а на одлемување се распадна, тие водеа од шотки до инпутот на колото, заменети беа тие, напојувањето го смали каснењето од 980ms на 240ms, истото го користам во моментов ;)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Можно е да е во право Danielco, ај испумпај го тој пин од интегрираното коло и види дали на излез дава 5V ;). Ако дава, најверојатно некоја компонента му прави pull-down и не може да го даде адекватниот напон на излез ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Danielco

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 136
@GigaWatt мислам дека со испумпување на тој пин нема ништо да направи, фактички тој и сега како да е "испумпан" ако не добива од 0.55 до 0.68 волти на пин 14, е ако ја добива таа волтажа, тогаш можно е и колото да отишло јабана.

« Last Edit: 16.10.2015, Friday, 02:57:56 by GigaWatt »

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Да, прво тоа треба да провери. Џабе е се останато. Не може да даде Power Good сигнал ако прво ATX-от не помине на self test ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."