Author Topic: Помош за напојување на Dreambox 500-S  (Read 752 times)

Offline krema

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 161
Помош за напојување на Dreambox 500-S
« on: 17.10.2015, Saturday, 01:43:31 »
Напојувањето е за Dreambox DM500-S - 12v 2A

Кога нема оптеретување дава приближно 12v, но кога ке се оптерети дава околу 3,8v. LED диодата свети нормално, но видно ослабнува кога ке се оптерети односно кога ќе падне напонот на 3,8v.

Нема ништо сомнително на прв поглед (изгорено или зачадено), сите компоненти изгледаат како нови. Мислев прво да ги променам двата кондензатори 1000mF 16V кај излезот, транзисторот 2N60 (од око) ми изгледа здрав, но пред да почнам нешто би сакал да ми дадете некои насоки и инструкции од каде да почнам.

п.с. Морам да напоменам дека во шемата кондензаторите на излезот се 1000mF 16v, а во ова напојување се ставени 470mF 16v. Напојувањето е мало како за некој мини лаптоп, па 1000mF 16v не би го собрал внатре.


Offline GigaWatt

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 10783
  • Gender: Male
  • Не фалширам
Одг: Помош за напојување на Dreambox 500-S
« Reply #1 on: 17.10.2015, Saturday, 02:54:18 »
Провери го оптокаплерот PC817 и компонентите околу него (LM431, кондензаторите, отпорниците).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Milco

  • Нов член
  • *
  • Posts: 1
Одг: Помош за напојување на Dreambox 500-S
« Reply #2 on: 17.10.2015, Saturday, 02:59:48 »
Мој совет ти е да го провериш повратниот напон,односно референтниот напон составен од малите отпорничиња,ТЛ431 и оптокаплерот.Но,според тоа што напонот опаѓа експоненцијално,можно е и да е некој кондезатор.Но,во реалноста се е можно,затоа совет-дел по дел менувај ги и оптовари,ако не паѓа-пиши што е проблемот. :D (но не може да е се овие горниве работи дефектот,ќе испадне и да е PWM контролерот,транзисторот или пак најлошо да имаш некој ладен лем :D ,што ми се има случувано при сервисирање)

Offline Lux

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 338
Одг: Помош за напојување на Dreambox 500-S
« Reply #3 on: 17.10.2015, Saturday, 09:28:58 »
Можеш да најдеш и за 200 ден. ваков адаптер,бидејќи Drimboks S 500 умрена работа,а цел дримбокс сосе адаптер во ПП е за 1000 ден,е сега кога си веќе запнал за твојот па напојувајго со PC напојување,бар така јас едно 4-5 Drimboksi во кабелска јас имам поврзано,работат неколку години без проблем.
-Доколку сакаш веќе да го поправиш адаптерот почни од кондензаторите. ;D
Боже чувајме од пријатели,од непријатели сам ќе се чувам.

Offline Toma

  • Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 1168
  • Gender: Male
  • Дали доблеста ви е приоритет...
Одг: Помош за напојување на Dreambox 500-S
« Reply #4 on: 17.10.2015, Saturday, 11:38:31 »
Наместо да го напојуваш Dreambox-от приклучи светилка од 12V и од 5W до 24W (светилка од автомобил), а притоа мери ја струјата која тече низ потрошувачот. На овој начин се елиминира дали е проблем напојувањето или Dreambox-от !

« Last Edit: 17.10.2015, Saturday, 20:57:18 by GigaWatt »
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline krema

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 161
Одг: Помош за напојување на Dreambox 500-S
« Reply #5 on: 17.10.2015, Saturday, 13:37:46 »
Пробано е со друг извор на напојување и Dreambox-от е исправен, така и констатирав дека дефектот е во напојувањето.
Инаку овој адаптер треба да придвижува и мотор што ја врти чинијата, па затоа треба да биде 1 до 2 Ампера.
Ке се обидам прво со кондензаторите во секундарот, па потоа како што предложивте погоре со оптокаплерот и компонентите околу него.

Фала на сите за советите.

Споено мислење: [time]17 Октомври 2015, 17:44:32[/time]
Ги променив двата кондензатора во секундарот 1000mF 16v (кај мене беа 470mF 16v и исти такви ставив бидејки физички не ги собира 1000mF 16V), и адаптерот си проработи од прва т.е. не му паѓа напонот под оптеретување.
Ќе треба сега да го тестирам неколку дена за да видам како ќе се понаша и дали пак ќе ги начара кондензаторите :)

Фала на сите уште еднаш на насоките.

Поздрав
« Last Edit: 17.10.2015, Saturday, 20:56:24 by GigaWatt »