Author Topic: Проблем со лаптоп Asus X51RL  (Read 503 times)

Offline Teslakr

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 172
Проблем со лаптоп Asus X51RL
« on: 15.12.2015, Tuesday, 16:47:04 »
Почитувани, лапотпот има проблем со враќање на биосот на default времето и датата се враќаат. Како и секогаш во 99% од случаевите била дефект батеријата и со нејзина замена се било ок, но во овај случај не е така. Го расклопив латпопот му сменав нова батерија и пак истото кога ќе го исклучам полачот биосот се враќа на фабрички, пак го отворив да ја мерам батеријата во ред дава 2.96волт, да не ја ставам истата ја извадов од мојот десктоп компјутер која е исправна но пак истото го прави што значи не е проблем батеријата. Потоа кога пак го отворив видов нешто сумливо на плочата како да има оксидирано смд кондензатор тоа се гледа од сликите, дали би можело тоа да е проблем или е самот биос.

« Last Edit: 16.12.2015, Wednesday, 15:59:13 by GigaWatt »

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1824
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Одг: Проблем со лаптоп Asus X51RL
« Reply #1 on: 16.12.2015, Wednesday, 09:14:30 »
Оксидацијата веројатно продрела и во долните слоеви. Размисли и види како е изведено колото со батеријата. Каде треба да доаѓа напонот од батрријата на биосот. Пробај преку мала диода да пуштиш директно напон од батеријата на тоа место на биосот.
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10859
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Проблем со лаптоп Asus X51RL
« Reply #2 on: 16.12.2015, Wednesday, 15:56:59 »
Пробај преку мала диода да пуштиш директно напон од батеријата на тоа место на биосот.

Со шотки во серија ;). Од ATX-ови извади некоја ;). Би требало да проработи така. Изгледа истурено е нешто на тоа место на плочата и кородирале дел од водовите ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Teslakr

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 172
Одг: Проблем со лаптоп Asus X51RL
« Reply #3 on: 16.12.2015, Wednesday, 20:37:11 »
Мислам дека се среди, да сигурно нешто има истурено на лаптопот штом окидирал. Компонентите и водовите што беа оксидирани ги исчистив со 96% алхокол, најверојатно нешто праеше куса врска и ми ја празнеше батеријата.