Author Topic: Проблем со полнач за лаптоп  (Read 805 times)

Offline oliver.p

 • Нов член
 • *
 • Posts: 4
Проблем со полнач за лаптоп
« on: 19.12.2015, Saturday, 15:50:59 »
Здраво, имам проблем со полнач од лаптоп HP, пукнат беше осигурачот го променив осигурачот и кога го приклучив во струја пофторно пукна. што можи да биди дефектот на полначот ???

Offline Zan

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 789
Одг: Проблем со полнач за лаптоп
« Reply #1 on: 19.12.2015, Saturday, 16:13:01 »
Хаха гласање :D

Може да биде:
- грецот
- мрежниот електролит
- мосфет транзисторот
- трансформаторот
- диоди во секундар
- електролити во секундар
- краток спој на кабелот што оди до лаптоп
- повеќе од наведените работи истовремено

Земи инструмент и мери, ако не можеш сам, носи го на сервис.
Жан

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1824
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Одг: Проблем со полнач за лаптоп
« Reply #2 on: 19.12.2015, Saturday, 16:19:22 »
Најчесто се краткоспојува мосфет транзисторот (тој што е зашрафен на ладилникот) заради гром, лоши електролити или лош блок. Проблемот е кога тој ќе се краткоспои најчесто со него горат и други делови така да испитај ги сите делови околу него и надевај се дека драјвер колото не е исто така отидено.
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline oliver.p

 • Нов член
 • *
 • Posts: 4
Одг: Проблем со полнач за лаптоп
« Reply #3 on: 19.12.2015, Saturday, 16:54:41 »
имам ист таков полнач исправен и ги менувам елементите од неисправниот на исправниот да видам кој е во ред а кој неее, го променав грецот, мосфетот, електролитите сите, трансформаторот, одпорникот за заштита на мосфетот и пак не работи што можи да биди друго??

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Проблем со полнач за лаптоп
« Reply #4 on: 19.12.2015, Saturday, 18:39:52 »
Ова со гласањево добро е ;D ;D ;D.

Што и да е, во примар е проблемот. Ако е отиден примарот, не знам колку се исплати да се прави тоа. Како што пиша BorceBT, најчесто освен switching транзисторот, одат и други плупроводнички компоненти, а дел од нив се SMD, така да, ако се изгорени (счурени), ни ознака ќе прочиташ, ни ќе знаеш што се... кратко кажано, ќе заглавиш.

Отвори го, види да не е некоја банална работа во прашање, краткоспоени водови или жици, нула со фаза или нешто такво, тогаш најверојатно ништо не е изгорено. Ако видиш чурната плочка, тоа е тоа, чувај го за делови или фрли го, не се исплати да се прави, се наоѓаат оригинал половни од расипани лаптопи ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Toma

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1177
 • Gender: Male
 • Дали доблеста ви е приоритет...
Одг: Проблем со полнач за лаптоп
« Reply #5 on: 19.12.2015, Saturday, 20:15:17 »
Quote from: oliver.p
...имам ист таков полнач исправен ...
Има ли име и презиме тој полнач или поточно која е ознаката, ито така кои се ознаките на „основните“ елементи како што се на "пример TOP269 или пример UC3845 со 2SK2654" или било кој други елементи!
, сликај од двете страни, па прикажи ги во некој нареден пост ама со добра резолуција!
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline Danielco

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 136
Одг: Проблем со полнач за лаптоп
« Reply #6 on: 20.12.2015, Sunday, 02:13:22 »
имам ист таков полнач исправен и ги менувам елементите од неисправниот на исправниот да видам кој е во ред а кој неее, го променав грецот, мосфетот, електролитите сите, трансформаторот, одпорникот за заштита на мосфетот и пак не работи што можи да биди друго??

Менуваш едно по едно, па пробуваш и ако не е тоа го враќаш старото? :D Вака според описот ти си сменил скоро се во примар, ама не одеднаш, туку едно по едно. И веројатно сега и исправниот полнач не ти работи. Ако си сигурен во исправноста на вториот полнач, премести се од него што се наоѓа во примар и би требало да проработи првиов. И тестирај ги компонентите еден по еден, извадени од плоча, а не е лошо и слика да ставиш да те разберат сите.

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Проблем со полнач за лаптоп
« Reply #7 on: 20.12.2015, Sunday, 20:55:17 »
Од искуство: Како рече БорчеБТ ако не е до транзисторот,грецот или осигурачот,не се заморувај.Има веќе за 700 денари нови полначи.Не ризикувајте поради поправан полнач (она стави-вади е лоша варијанта!) да ви цркне лап-топот.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline oliver.p

 • Нов член
 • *
 • Posts: 4
Одг: Проблем со полнач за лаптоп
« Reply #8 on: 22.12.2015, Tuesday, 21:21:09 »
Другари го направив полначот, изгорено беше драјвер колото така се вика мислам чипче HP3D6  тоа го смемав и во ред си е полначот, фала ви сите што ми дадовте совет  ;D