Author Topic: Vivax HT-210 (5.1 Speaker System) - помош за поправка  (Read 842 times)

Offline xaker

 • Нов член
 • *
 • Posts: 1
Здраво,

Пред некое време добив Вивакс сараунд 5.1 од еден сосед на кого му завршив некоја услуга па сараундот ми го остави ако си го направам да си го користам. Тој пробал со некој да го направи ама не успеале наводно некој осигурач недостигал (така ми кажа). Вуферот е 30 вати 4 оми. Јас ја погледнав плочката и заприметив 2 кондензатори кои се подуени. Кабелот што носи 220 волти т.е нултата е залемена на прекидачот 1/0 ама фазата наводно треба да оди на некој осигурач. Ми фали дел од напојувањето. Ако има некој што може да ми помогне фала однапред. Еве и некои слики..  « Last Edit: 26.12.2015, Saturday, 04:34:07 by GigaWatt »

Offline Toma

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1177
 • Gender: Male
 • Дали доблеста ви е приоритет...
Недостасува трансформатор (претпоставувам 2 x 12V (15V), 1A до 3A).

« Last Edit: 28.12.2015, Monday, 13:10:28 by Toma »
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
 Многу чест квар е горењето трафо во случај ако едно од оние 5 х ТDA 2030( претпоставувам!) е пробиено! ( пукнато),дури дупка има на него ! 8) Во секој случај оспособи го испрaвувачот,смени електролити, стави трафо,смени грец..И побарај шема,секако.
« Last Edit: 27.12.2015, Sunday, 21:54:51 by batka »
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Јас ја погледнав плочката и заприметив 2 кондензатори кои се подуени.

Не се два, три се.Значи, најмалку три треба да смениш. Провери ги и другите, најверојатно ќе најдеш уште некој полу сув.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Четири се, гледано од страна и другиот од 2200uF е надуен... ;) ;D
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Мене пак ми изгледаше како од леќата на телефонот да е некое заоблување ;D, затоа и не го заокружив, ама нека го смени и тој ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Toma

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1177
 • Gender: Male
 • Дали доблеста ви е приоритет...
Според мене направен е превид од сите нас кои коментиравме. Имено се работи за приклучокот (конекторот) CN6 каде треба да е приклучен извор на напојување со AC напон (претпоставувам) со 2 x 9V (12V), 1A до 2A.
« Last Edit: 28.12.2015, Monday, 22:45:14 by Toma »
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Можеби само го нема на сликите. Во секој случај, ако фали, да, треба да се купи таков и да се монтира, инаку, нема поента се што пишавме околу кондензаторите.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Toma

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1177
 • Gender: Male
 • Дали доблеста ви е приоритет...
« Last Edit: 29.12.2015, Tuesday, 23:53:26 by GigaWatt »
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -