Author Topic: Барам помош за swr power meter proxel sx601?  (Read 1641 times)

Offline gocebabe

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 103
Барам помош за swr power meter proxel sx601?
« on: 28.12.2015, Monday, 18:43:27 »
Ми треба помош како работи како фукционира оти прв пат работам со вакво нешто го сатавам предавтело на подрачје од 1.8 до 160Mhz ми покашува 120w го преместив на подрачје од 140 до 525Mhz ми дава 80w кое подрачје мери за предаватели на двете разлицно мери на транзистори 2sc1971 и 2sc1946 побуда на излез 2sc2782 кој на datasheet 80w со да го штимаш и да го оптертуваш моши 90 до 100w да извади кој има искоство нека пиши е добро дојдено.

Offline MilerovEfekt

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 176
Одг: Барам помош за swr power meter proxel sx601?
« Reply #1 on: 29.12.2015, Tuesday, 17:26:36 »
Предавателот ти е поврзна на dummy-load, така ?

Offline gocebabe

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 103
Одг: Барам помош за swr power meter proxel sx601?
« Reply #2 on: 29.12.2015, Tuesday, 17:37:36 »
Дирек на антена ми е врзан.

Offline MilerovEfekt

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 176
Одг: Барам помош за swr power meter proxel sx601?
« Reply #3 on: 30.12.2015, Wednesday, 00:31:48 »
Моќност мора да мериш _исклучиво_ во dummy load со (најчесто) карактеристична импеданса од 50 Оми. Било какво друго мерење (кон антена пример) е неточно.

Offline nsu

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1308
Одг: Барам помош за swr power meter proxel sx601?
« Reply #4 on: 30.12.2015, Wednesday, 19:11:02 »
Токму така мерењето се врши со лажен потрошувач лажна антена 50 омска тоест педесет омски отпорник од не индуктивен карактер чисто отпорен е тоа е тој dummy load само со него се штелува со него се се прави без него ништо нема да е добро наштелувано се ќе биде неточно степените нема да бидат меѓу себе добро наштелувани пошто имаш јака моќност тоа е важно да е и добро наштелуван предавателот инаку нема да работи добро ете ако го штелуваш од кутура ќе има голем SWR а многу е важно дур се штелува се да се прати и на спекралец.Да немаш хармоници.Ако сакаме предавателот да работи долго и усогласено како што треба.Само тебе ќе ти треба јак dummy load пошто гледам солени моќности спомнуваш а тие се скапи лажни потрошувачи со поголема моќност.  Мора и спектралец да имаш да се наштелува прописно многу се пази на хармоници тука еднаш во сервис имам штелувано и јас и ми покажувале некои работи.Ако не е тајна што предавател ти е тоа за некоја фирма или пошто солени моќности спомна онака од љубопитност те прашувам другар 8) ;D
« Last Edit: 30.12.2015, Wednesday, 19:28:06 by nsu »
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: Барам помош за swr power meter proxel sx601?
« Reply #5 on: 30.12.2015, Wednesday, 19:22:14 »
Дирек на антена ми е врзан.
Гоце, така си правиш проблем, да ти дојдат АЕК и да те казнат. Мерењето не се врши на антена туку на отпорник а антената се анализира со посебен антенски анализатор.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline nsu

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1308
Одг: Барам помош за swr power meter proxel sx601?
« Reply #6 on: 30.12.2015, Wednesday, 19:32:44 »
Така е DX-er тоа и јас го кажав може криво и дадов име лажна антена убаво си реков првин лажен потрошувач.И нормално пишав нели првин со тој лажен потрошувач се се штелува степените се штелуваат меѓусебно и се друго пред да се пушти тоа чудовиште во работа но треба и спектралец тука обавезно.А така после антената кога ќе се врзе тоа е друга песна може да е добра не е добра антената и тука си има еден скап инструмент анализатор како што кажа ти и тој се ќе каже колку има SWR ќе ти наслика се зрачењето на антената колку засилување има може да измери и кај некои поскапи црта и некои други графици секој повратен електромагнетен бран скоро може да го регистрираат скапите анализатори новите.Но реков ова е скапа опрема 8).Но професионалци и луѓе кој живеат од тоа заработуваат си имаат и опрема нормално но сепак ние сме аматери немаме толкава и толку скапа опрема на пример јас кога го правев мојот предавател од два вати и некој други сум се консултирал со луѓе што разбираат инаку без опрема тешко дека ќе наштелуваш предавател пази не се работи за некое мало предавателче и до два вати си бара штелување со инструменти а камо ли волку јак предавател тоа е задолжително.
« Last Edit: 30.12.2015, Wednesday, 19:47:00 by nsu »
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш

Offline gocebabe

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 103
Одг: Барам помош за swr power meter proxel sx601?
« Reply #7 on: 30.12.2015, Wednesday, 20:42:02 »
Вака како прово фала на софетите мада јас тие совети што ги побарав не ми се дадени јас купив иструмент за мерејне предаватели пишав и марка и која е немам работено со таков иструмет и затоа побарав помош кој има работено со таков ист се по изгледа никој не сте работел со таков иструмент и затоа не добив одговори какви што барав само благдарение на Z31GH кој што ми даде стварно одговри кои ми треба користам и лашна антена на предаватело не само дирек на надворешена антена и тоа од АЕК да опасно е тоа го знам али јас не пуштам по цела ден и цела нојќ предаватело ми е сам правен не ми е за фирма него лично од хоби.« Last Edit: 30.12.2015, Wednesday, 23:46:12 by GigaWatt »

Offline MilerovEfekt

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 176
Одг: Барам помош за swr power meter proxel sx601?
« Reply #8 on: 31.12.2015, Thursday, 18:41:12 »
А извини, што фреквентен опсег мериш? FM комерцијален (88-108) ? Тогаш точно мерење ти е тоа на _вештачки товар_ и инструментот поставен на пониското подрачје - 1.8 до 160 MHz. Не за џабе има две подрачја.

Offline gocebabe

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 103
Одг: Барам помош за swr power meter proxel sx601?
« Reply #9 on: 31.12.2015, Thursday, 18:49:49 »
Да за FM подрачје од 88 до 108Мhz.

Offline gocebabe

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 103
Одг: Барам помош за swr power meter proxel sx601?
« Reply #10 on: 08.04.2016, Friday, 22:05:26 »
Имам едно прашајне за овој иструмент кој што го имам SWR мерам со калибрација и ми дава измероно SWR a има REF која мери без калибрација дирекно од вати мери REF кога ке го префрлиш е сега ми е прашајнето дали треба да биди исто измереното SWR REF треба исто да ми покажува или се различни SWR REF.

Offline xantox

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 165
Одг: Барам помош за swr power meter proxel sx601?
« Reply #11 on: 08.04.2016, Friday, 23:30:37 »
Хммм... Не сум сигурен што точно праша ама ќе пробам нешто да кажам во врска со SWR па ако влегува во рамките на твоето прашање во ред ако не тогаш преформулирај го прашањето.
SWR всушност е однос на стојни бранови. Тоа ќе му дојде наједноставно кажано, соодносот на колку снага си пуштил до антената, наспрема колку снага се вратила од антената кон предавателот, а како неизрачена енергија.
Затоа на уредот постои копче Power со кое директно се мерат
FWD - "колку снага си пуштил до антената"
REF - "колку снага се вратила од антената кон предавателот"
Од овие две измерени вредности, преку пресметка со формула може да се дојде до SWR.
Формулата гласи "SWR е еднакво на збирот од квадратниот корен од FWD и квадратниот корен од REF, поделен на разликата од квадратниот корен од FWD и квадратниот корен од REF."
Истовремено уредот дава можност да директно го претстави SWR на скалата преку опцијата SWR.

Rodan

 • Guest
Одг: Барам помош за swr power meter proxel sx601?
« Reply #12 on: 08.04.2016, Friday, 23:47:34 »
Не може исти вредности  да ти покажува и за swr и за ref!!......на ref се мери количината на енергијата која не може да биде пропагирана(реализирана,исфрлена....) од страна на антената,поради не соодветна антена за тие фрекф,лошо изработена антена и други фактори......

Додека swr-от е комбинација/сооднос помеѓу реализираната моќност(forward rf power) и јаловата/не реализирана(reflected rf power).

Значи сите три карактеристики се во тесна корелација една со друга,но секоја си има свое значење,вредност и улога.

Секако, има и формула за дефинирање на swr-от,преку споменатите големини без да гледаш во скалата на инструментот наменета за swr-от,отчитувајки ги само REF I FWD од него.............корен од Pf + корен од Pr /корен од Pf - корен од Pr

каде што Pr e "reflected rf power",a Pf e "forward rf power"

Се наоѓаат доста детални информации во врска со ова по нет-ов.....погледни.Споено мислење: 08.04.2016, Friday, 23:48:55
Еве дур пишував јас.....xantox убаво ти објаснил.....тоа е тоа

Offline gocebabe

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 103
Одг: Барам помош за swr power meter proxel sx601?
« Reply #13 on: 09.04.2016, Saturday, 09:13:17 »
Фала на одговорите @xantox @Rodan баш ова ми требаше  ;)

Offline Z31GH

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 709
 • Gender: Male
Одг: Барам помош за swr power meter proxel sx601?
« Reply #14 on: 10.04.2016, Sunday, 07:29:13 »
Значи вака. Ова е добар инструмент и накратко ќе ти кажам како се работи со него.
Прво прикличи го0 предавателот и антената на инструментот.

Во зависност колкава снага има твојот предавател одбери во RANGE, 200, 20 ili 5 W

1. Намести го инструментот на позиција CAL, во делот на FUNKTION
2. Уклучи го предавателот да предава.
3. Врти го потенциометарот CAL се додека стрелката од инструментот не го покаже максимумот, на крајната позиција каде што пишува CAL со црвено. Вака инструментот ти е калибриран.
4. Така калибрираниот инструмент додека предава предавателот, префрли од CAL позиција на SWR во делот на FUNKTION и така ја добиваш вредноста на SWR-от.
5. Доколку во делот на FUNKTION префрлиш на позиција POWER додека предавателот предава, ја добиваш снагата.
6. Додека е на позиција POWER во делот на FUNKTION, префрли на FWD и добиваш колку снага озлегува од антената, додека REF е снагата која во зависност од SWR-от се враќа назад преку коаксиалниот кабел во предавателот.

Тоа е за антената, но за да ја измериш вистинската снага на предавателот, не можеш преку антена туку како што веќе ти е спомнато, мораш да употребиш вештачка антена како на сликата.


Hams do it! With Frequency