Author Topic: Регулатор за 220в лемило?  (Read 551 times)

Offline Nikol4e

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 53
Регулатор за 220в лемило?
« on: 21.03.2016, Monday, 15:17:55 »
Бидејќи сум баксуз во прашање со леткумите,а немам пари во моментов за поскап леткум или станица,се заинтересирав за некоја регулација на леткум.Имав 60w леткум,обичен пазарски ама после 3-дена престана да работи.Сега имам 40w,ама приметувам кога ке достигне максимална температура врвот има чудна боја,се мислам дека ќе се распадне.

Прашањето ми е:Дали може на леткум пример 40w,да му се намали ватажата,во овој случај од 40w на 25-30w,ем што ќе биде подобро за работа,ќе се продолжи и векот на работа на леткумот?

Online LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Одг: Регулатор за 220в лемило?
« Reply #1 on: 21.03.2016, Monday, 15:26:45 »
За почеток врзи му најобична диода 1N4007 (или уште подобро 1N5407) сериски со греачот и ќе му ја преполовиш моќноста и продолжиш векот.
Ако сакаш регулација употреби најобичен пазарски димер за светилки, за ваков леткум не се исплати да правиш нешто подобро.
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Регулатор за 220в лемило?
« Reply #2 on: 21.03.2016, Monday, 17:38:27 »
Треба да побараш по Форумов има повеќе шеми .Еве една од Борче БТ .Место сијалица врзи го греачот на леткомот.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.