Author Topic: Ми треба замена за реле  (Read 914 times)

Offline DX-er

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 6228
  • Gender: Male
    • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Ми треба замена за реле
« on: 24.03.2016, Thursday, 22:53:42 »
Бидејки немам искуство со работа со тријаци но само знам дека истите тие можат да заменат реле. Како да поврзам тријак за да ја извржува функцијата како релето? Поточно потребно ми е да приклучам два термо сензори во еден вод со тоа што временски ке се пали едниот па после другиот. Значи и двата DS18B20 сензори ке битат под напон но само data изводите ке се прешалтуваат.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline MilerovEfekt

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 176
Одг: Ми треба замена за реле
« Reply #1 on: 24.03.2016, Thursday, 22:57:57 »
DS18B20 сензорите среќно ќе работат двата на истата линија без да има потреба од *прешалтување*. 1Wire протоколот е адресабилен, така што треба само да ги додадеш двете адреси да ги распознава софтверот.

Offline DX-er

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 6228
  • Gender: Male
    • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: Ми треба замена за реле
« Reply #2 on: 25.03.2016, Friday, 00:49:29 »
Софтверот односно HEX фајлот неможам да го сменам. Ке одам на оваа првава варијанта во секој случај :)
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline MURO

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 137
Одг: Ми треба замена за реле
« Reply #3 on: 25.03.2016, Friday, 11:50:51 »
Потполно ти е погрешна насоката на размислување. Тријакот може да замени реле, но не на ова место и не за спроведување сигнал.

Offline DX-er

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 6228
  • Gender: Male
    • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: Ми треба замена за реле
« Reply #4 on: 25.03.2016, Friday, 12:49:45 »
Потполно ти е погрешна насоката на размислување. Тријакот може да замени реле, но не на ова место и не за спроведување сигнал.
Е добро, што тогаш е решението?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline MURO

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 137
Одг: Ми треба замена за реле
« Reply #5 on: 25.03.2016, Friday, 13:46:31 »
Бидејќи, колку што разбрав нема да чепкаш ништо во програмата на контролерот, тогаш најдобро ова да го решиш на еден од следните начини:
1) Реле со работен и мирен конткт. На работниот го приклучиш едниот сензор, а на мирниот другиот сензор и ќе направиш електроника-крпеница за управување со релето.
2) Наместо класично реле две рид релиња со намотки. Ги имаше порано по телефоните. Сега незнам дали се продаваат, плус електроника за управување на релињата.
3) Најелегантен. Да употребиш логичко коло селектор (мултиплексер) како на пример CD4019 или слично. Тоа е капија со два влеза (A и B), еден излез (Q) и еден контролен влез (S). Со контролниот влез (S) одредуваш кој од влезовите (А или B) ќе се појави на излезот Q. Се разбира, ти треба и дополнителна логика за управување со S. На A ќе го закачиш едниот сензор а на B другиот. Тоа се сензори со дигитален интерфејс.
Инаку, точно е тоа дека тие може да дојдат на иста линија, но треба и програмата на контролерот тоа да го подржува. Бидејќи ти нема да менуваш програма, тогаш мора да одбереш некое од горните решенија.

Offline MilerovEfekt

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 176
Одг: Ми треба замена за реле
« Reply #6 on: 25.03.2016, Friday, 13:49:58 »
Решението со CD4019 нема да работи. 1Wire е бидирекционална линија. Значи треба да се употреби аналоген мултиплексер - 4052, 4053

Offline MURO

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 137
Одг: Ми треба замена за реле
« Reply #7 on: 25.03.2016, Friday, 14:04:02 »
Да, бидирекциона е. Аналоген мултиплексер треба. Тогаш CD4053. И не е скап.

Offline DX-er

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 6228
  • Gender: Male
    • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: Ми треба замена за реле
« Reply #8 on: 27.03.2016, Sunday, 14:27:04 »
Фала за советите, ако имате некоја шемичка да ставете. Вероватно овој CD4053 би се контролирал со NE555 за тоа кога да го пушта едниот а кога другиот сензор.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline batka

  • Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 9336
  • оптимист до крај!
Одг: Ми треба замена за реле
« Reply #9 on: 27.03.2016, Sunday, 15:09:19 »
Не мора со 555.Еве ти шема со 4011 и тастер со кој бираш еден или друг влез. Монтажната е приближна,треба да се доразработи.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.