Author Topic: ESR табела на вредности на кондензатори  (Read 962 times)

Offline roliver

 • Нов член
 • *
 • Posts: 14
Дали некој има податоци за ESR табела на вредности на електролитски и блок-керамички кондензатори. На интернет има повеќе табели, но со различни вредности и најчесто за елетролити (податоците во табелите се разликуваат меѓусебе).

Еве во прилог две за електролитски кондензатори:« Last Edit: 25.07.2016, Monday, 01:10:30 by GigaWatt »

Offline MilerovEfekt

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 176
Сметај дека керамичките имаат ESR=0

Offline roliver

 • Нов член
 • *
 • Posts: 14
Практично измерени нови керамички кондензатори:

470 nF / 400V  = 1.8 - 1.9 omi
680 nF / 400V  = 1.0 omi
1uF / 250V  = 0.81 omi
1uF / 450V  = 0.78 - 0.85 omi (6 par)
1.2uF / 400V  = 0.49 - 0.53 omi (10 par)
1.3uF / 400V  = 0.49 omi
1.5uF / 400V  = 0.41-0.43 omi

Се надевам дека и декој друг кој има ЕСР метар ќе даде некој податок околу електролитските кондензатори за да ги провериме табелите за електролити.

 (при мерењето е користен е LCR-T3 mega328p meter)

Online LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Електролитските кондензатори имаат различна вредност на ESR на различни фреквенции, затоа постојат и повеќе табели, во даташитот на секој електролит ги пишува тие вредости.
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Јас имам стигнато до една емпириска табела земајќи средни вредности од неколку други табели и некои мерења кои ги имам правено на исправни, делумно исправни и неисправни (според вредност на ESR) електролитски кондензатори. До сега ми се има покажано како солиден репер ;). Еве линк:

Code: [Select]
http://elektronika-mk.net/index.php?topic=1655.msg18933#msg18933
Овие вредности одговараат за фреквенција на тестирање од 100KHz, како што е во проектот од Емитер 6/2004. Најверојатно ќе одговараат и за други проекти со блиска фреквенција на тестирање ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline roliver

 • Нов член
 • *
 • Posts: 14
Благодарам за посочената табела.

Јас немам податоци со која фреквенција мери кај мене мерачот, но како мери во исто време и капацитет и ЕСР веднаш можам да утврдам дали кондензаторот е во ред (прво го споредувам капацитетот со дадениот и потоа и ЕСР вредноста).

Ако некој има сличен ваков мерач и има подетални податоци околу мерењето слободно нека каже.

Сепак овој уред за 10$ сепак вреди (имајќи предвид што се мери и одредува).

Еве слика од него.

« Last Edit: 25.07.2016, Monday, 01:11:05 by GigaWatt »

Online LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Јас најчесто ги користам овие два, првиот ја мери ESR на 100kHz, вториот на 156kHz:
http://elektronika-mk.net/index.php?topic=9198.0
http://elektronika-mk.net/index.php?topic=5190.60
Моментално правам и еден друг RLC-метар, кој има можност да мери ESR на неколку различни фреквенции во опсег од 1kHz до 100kHz, тоа е веќе многу поозбилен уред од овие горе, ќе го поставам на форум кога ќе биде готов... ;)
Иначе, овој уред што го имаш ти е сосем доволен за секојдневна употреба.
« Last Edit: 24.07.2016, Sunday, 17:30:06 by LordZi »
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Ги знам овие универзални тестери од ebay ;). Би требало да одговара табелата која ти ја имам дадено ;). Мислам дека и овие тестираат на некоја фреквенција блиска на 100KHz.

Ако мислиш дека мери на некоја друга феквенција, Google би требало да ти помогне, сигурно имало и некој друг кој се прашувал истото ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline roliver

 • Нов член
 • *
 • Posts: 14
Ги знам овие универзални тестери од ebay ;). Би требало да одговара табелата која ти ја имам дадено ;). Мислам дека и овие тестираат на некоја фреквенција блиска на 100KHz.

Ако мислиш дека мери на некоја друга феквенција, Google би требало да ти помогне, сигурно имало и некој друг кој се прашувал истото ;).

Бидејќи го надградив софтверот со најнова верзија (преку програматор - не е мое дело туку е земено од интернет со нови функции и можности) и за истата верзија од софтверот имаше детален PDF фајл со опис на функциите и начинот на мерење, заклучок е дека самиот уред во зависност од капацитетот на кондезаторот го менува начинот на мерење на ЕSR и тоа користејќи две вредности (за 100KHz немал можност) 1KHz или 10KHz сигнал.

Сепак добените резултати со новиот (некинески софтвер) се далеку од првичниот. Како што некој спомена кај ќерамичките кондензатори ESR = 0.

Практично измерени нови керамички кондензатори: V2.07    V1.12k_r680

470 nF / 400V  = 1.8 - 1.9 omi      0.25 omi
680 nF / 400V  = 1.0 omi         0.00 omi
1uF / 250V  = 0.81 omi         0.00 omi
1uF / 450V  = 0.78 - 0.85 omi (6 par)   0.07-0.10 omi
1.2uF / 400V  = 0.49 - 0.53 omi (10 par)   0.00 omi
1.3uF / 400V  = 0.49 omi         0.00 omi
1.5uF / 400V  = 0.41-0.43 omi      0.00 omi
« Last Edit: 09.08.2016, Tuesday, 19:46:00 by roliver »

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: ESR табела на вредности на кондензатори
« Reply #9 on: 11.08.2016, Thursday, 01:35:02 »
Бидејќи го надградив софтверот со најнова верзија (преку програматор - не е мое дело туку е земено од интернет со нови функции и можности) и за истата верзија од софтверот имаше детален PDF фајл со опис на функциите и начинот на мерење, заклучок е дека самиот уред во зависност од капацитетот на кондезаторот го менува начинот на мерење на ЕSR и тоа користејќи две вредности (за 100KHz немал можност) 1KHz или 10KHz сигнал.

Аииии... :S... имав намера да купам ваков универзален тестер, ама сега може и да се премислам. Ниедно SMPS напоување не работи на 1 или 10KHz. Можеби на постарите CRT телевизори, ама новиве SMPS напојувања, скоро сите се 50KHz па нагоре. 1KHz или 10KHz е многу ниска фреквенција за тестирање... барем според мене. Не е лошо да се тестира и на таа фреквенција, ама, барем јас, повеќе би верувал на мерењето на 100KHz отколку на 1 или 10KHz.

Ова е deal breaker за мене... добро, можеби би го купил уредчево за сите останати мерења, бидејќи нуди доста опции, но за ESR... не би му верувал премногу.
« Last Edit: 11.08.2016, Thursday, 17:00:36 by GigaWatt »
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Otpor

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 159
 • Gender: Male
Одг: ESR табела на вредности на кондензатори
« Reply #10 on: 11.08.2016, Thursday, 10:08:52 »
Да прашам,онај ЕСР метарот од Емитер,ако се сеќава некој,на колку фрекв. мереше ?
,,Алчните за пофалба секогаш имаат мали заслуги,,

Плутарх, двесте и кусур и некоја година П.Н.Е

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: ESR табела на вредности на кондензатори
« Reply #11 on: 11.08.2016, Thursday, 17:00:11 »
На 100KHz ;).

Ако мислиш на дигиталниот. Имаше и еден друг, дали пред 2000-та беше или по 2000-та во некој број излезе, не знам, тој беше аналоген (се додадваше на како модул на аналоген Iskra унимер). Тој, не знам на која фреквенција мери.
« Last Edit: 11.08.2016, Thursday, 17:02:00 by GigaWatt »
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."