Author Topic: Универзален осигурувач  (Read 1692 times)

Offline nsu

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1308
Одг: Универзален осигурувач
« Reply #15 on: 30.01.2017, Monday, 23:55:36 »
Така е битна е идеата затоа пишав истите работи ги имам дома ама идеата за оваа проста но корисна алатка не ми текнала меракот е голем кога се ти е свое нели homemade  ;D
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10859
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Универзален осигурувач
« Reply #16 on: 30.01.2017, Monday, 23:58:04 »
Да да, се разбира ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline nsu

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1308
Одг: Универзален осигурувач
« Reply #17 on: 02.02.2017, Thursday, 10:17:49 »
Кад је твоје најслаѓе је  8)
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш

Offline Hahahaha

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 692
Одг: Универзален осигурувач
« Reply #18 on: 23.02.2017, Thursday, 23:11:26 »
А некое вакво уредче да знаете или да препорачате ама за на 380 волти. Му треба на татко ми да испитува трансформатори на 380 волти, распоред да бара на примар и секундар :)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10859
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Универзален осигурувач
« Reply #19 on: 24.02.2017, Friday, 02:49:07 »
А како се врзани примарите на трансформаторите? Во ѕвезда или триаголник?
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Hahahaha

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 692
Одг: Универзален осигурувач
« Reply #20 on: 24.02.2017, Friday, 17:04:18 »
Ај и за двата начини понуди ми решение јас ќе му предложам. Пред некој ден видов имаше еден дома трансформатор, беа две жици на примар и на нив пишуваше дека треба да се донесе 380 волти.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10859
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Универзален осигурувач
« Reply #21 on: 24.02.2017, Friday, 18:11:40 »
Пред некој ден видов имаше еден дома трансформатор, беа две жици на примар и на нив пишуваше дека треба да се донесе 380 волти.

Значи треба да се врзе било која фаза од трофазниот напон со било која друга фаза... барем така мислам дека беше ??? ;D.

Нема везе. Како и да е, вчера подоцна ми текна, ама не пишав, ми се спиеше ;D. Може да врзе две сијалици во серија и тоа е решение за било која комбинација (ѕвезда или триаголник) ;). За подобро балансирање на напоните на сијалиците (да има еднаков напон и на двете), може да додаде и два отпорника, како на следната шема.

It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."