Author Topic: Прв пат читам дека многу држави се откажале од GSM стандардот  (Read 470 times)

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Ова не ми се верува, мобилните оператори во многу земји ги гаселе GSM базните станици.

Code: [Select]
http://sitel.com.mk/fanovite-na-nokia-3310-vo-shok-legendarniot-telefon-nema-da-raboti-vo-site-zemji-eve-dali-makedonija
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10859
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Не верувам дека кај нас така брзо ќе се изгаси GSM. Ќе видиме, ама ние не сме Норвешка или Шведска, па секој да има оптика до дома уште во 2008-ма. Мислам дека ќе поминат барем уште 7 или 8 години пред да почне да се разгледува опцијата за гасење на GSM мрежата кај нас.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Баш си размислував на оваа тема дека скоро секој човек кој што купува телефон, тоа е смартфон а и скоро сите веке имаат смартфони. Смартфоните по дифолт се подесени да работат во mix mode односно на GSM/UMTS, или тие со 4G GSM/UMTS/LTE па според ова мислам дека најголем процент од разговорите се одвиваат преку UMTS мрежите а не преку GSM. Бидејки телефонот обично ја преферира UMTS мрежата поради интернетот. Во овој случај и доколку се изгасне GSM мрежата, вероватно нема да има некој голем проблем, мислам дека еден мал дел од телефони (постарите) нема да може да функционираат. Ако ја искучат GSM мрежата еден дел од луѓето ке се најдат затечени, исто како што беше и со аналогната телевизија кога ја исклучуваа.

Од гледна точка на операторите, GSM базните станици полека им стануваат терет, зошто? Бидејки за цела мрежа од GSM базни станици плаќаат голема сума на пари за закуп на фрекфенции, потоа трошоците за струја, резервни делови и одржавање, тоа се големи пари.

Дури и да се решат на ваов чекор, мислам дека би било најдобро да остават по некоја активна GSM базна во руралните подрачја каде е потребно подобро покривање со сигнал но и за луѓето што живеат во тие места мислам дека најповеке користат GSM only телефони.

За крај на овој пост да кажам дека, јас покрај смартфонот си употребувам и обичен GSM со тастатура :) дали носталгија или практичност.. :)
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline nsu

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1308
Навиката е таа Dx-er абе никој на балканот не ги укинал веќе што претеруваат овие имам чичко во Германија дедо во Германија па уште сименс од најпрвине со камера цепа грдине првите што беа тоа е тоа полека ќе се тргаат а па кај нас ќе стојат и тоа уште како  8)
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш