Страници: [1] 2   Оди долу
  Отштампај  
Автор Тема: Проблем со ТВ Beko NR 21B7TG2-TXS (шасија 12.5)  (Прочитана 471 пати)
0 Члена и 1 Гостин ја гледаат оваа тема.
abece
Нов член
*
Надвор од мрежа Надвор од мрежа

Порака: 39


« пратена : 22 Март 2017, 21:03:58 »

Беко ТВ
Модел:NR 21B7TG2-TXS
Шасија: А99.190-12 (Мислам дека е оваа)

Како прво ми треба шема ако може некој да ми ја прати, пошто не можев да ја најдам на нет.
Твто има проблем со Хорзонталниот свич транзистор кој е BU808DFI, ми треба негова замена како што гледав на нет не може да се стави BU508** пошто тај е со различна интерна шема и двата се сосема различни е сега со испумпан колектор, односно со изваден транзистор во стендбај мод на колектор имам 129В, а кога ке го оклучам иде 150В.
« Последна промена: 22 Март 2017, 23:51:15 од GigaWatt » Сочувана
Toma
Топ Експерт
*****
Надвор од мрежа Надвор од мрежа

Пол: Електроничар
Порака: 1081


Дали доблеста ви е приоритет...


« Одговор #1 пратена : 22 Март 2017, 22:18:26 »

Замена за BU808DFI

Шема
Beko Model 12.4-12.5
Код:
http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/960/Beko_12.4-12.5.html
Сочувана

Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! Зеленко
Наместо со - Цитирано - одговарај со - ОДГОВОР -
abece
Нов член
*
Надвор од мрежа Надвор од мрежа

Порака: 39


« Одговор #2 пратена : 22 Март 2017, 22:23:29 »

Шемата не ја отвара бара Part2 за да се екстрахира, во шемата да ставам два 39 ома ?
Сочувана
Toma
Топ Експерт
*****
Надвор од мрежа Надвор од мрежа

Пол: Електроничар
Порака: 1081


Дали доблеста ви е приоритет...


« Одговор #3 пратена : 22 Март 2017, 22:30:46 »

390 и 39 како во шемата!

Шасија 12.4Шасија 12.5

« Последна промена: 22 Март 2017, 23:58:26 од GigaWatt » Сочувана

Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! Зеленко
Наместо со - Цитирано - одговарај со - ОДГОВОР -
abece
Нов член
*
Надвор од мрежа Надвор од мрежа

Порака: 39


« Одговор #4 пратена : 22 Март 2017, 22:34:29 »

Шасија 12.5
Сочувана
Toma
Топ Експерт
*****
Надвор од мрежа Надвор од мрежа

Пол: Електроничар
Порака: 1081


Дали доблеста ви е приоритет...


« Одговор #5 пратена : 22 Март 2017, 22:37:09 »

Код:
http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/961/Beko_Beko%2012.4-12.5.html
Сочувана

Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! Зеленко
Наместо со - Цитирано - одговарај со - ОДГОВОР -
abece
Нов член
*
Надвор од мрежа Надвор од мрежа

Порака: 39


« Одговор #6 пратена : 22 Март 2017, 22:40:19 »

Благодарам Тома, дали би било подобро да ставам BU808 или да го направам тој од шемата ?
Сочувана
Toma
Топ Експерт
*****
Надвор од мрежа Надвор од мрежа

Пол: Електроничар
Порака: 1081


Дали доблеста ви е приоритет...


« Одговор #7 пратена : 22 Март 2017, 22:44:54 »

Што ти е полесно и поевтино.
Сочувана

Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! Зеленко
Наместо со - Цитирано - одговарај со - ОДГОВОР -
abece
Нов член
*
Надвор од мрежа Надвор од мрежа

Порака: 39


« Одговор #8 пратена : 23 Март 2017, 22:47:34 »

Го заменив BU808 со оваа шема, исто така и TDA6108, сега слика има но е многу темна, пробав со G2 на flyback, но нема некоја разлика.
Сочувана
Toma
Топ Експерт
*****
Надвор од мрежа Надвор од мрежа

Пол: Електроничар
Порака: 1081


Дали доблеста ви е приоритет...


« Одговор #9 пратена : 24 Март 2017, 14:47:00 »

Колкави се напоните на Rk, Gk, Bk.
Ако имаш регенератор, измери ја емисијата на катодите.
Провери го отпорникот на G1 (220 ома).
Колкав е видео напонот?
Сочувана

Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! Зеленко
Наместо со - Цитирано - одговарај со - ОДГОВОР -
abece
Нов член
*
Надвор од мрежа Надвор од мрежа

Порака: 39


« Одговор #10 пратена : 24 Март 2017, 15:00:29 »

Rk - 92-93v
Gk - 117-118v
Bk - 83-84v

Отпорникот е 217 омс

Под видео напон мислиш на Vdd na TDA6108 ?
Vdd - 238v

Регенератор немам.
Сочувана
Toma
Топ Експерт
*****
Надвор од мрежа Надвор од мрежа

Пол: Електроничар
Порака: 1081


Дали доблеста ви е приоритет...


« Одговор #11 пратена : 24 Март 2017, 15:05:01 »

Цитирано
Rk - 92-93v
Gk - 117-118v
Bk - 83-84v
Ова се индикации дека екранот не е во добра состојба!
Провери во сервис мод какви се вредностите на Rk, Gk, Bk!
Сочувана

Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! Зеленко
Наместо со - Цитирано - одговарај со - ОДГОВОР -
abece
Нов член
*
Надвор од мрежа Надвор од мрежа

Порака: 39


« Одговор #12 пратена : 24 Март 2017, 15:06:23 »

Како да проверам во сервис мод ?
Сочувана
Toma
Топ Експерт
*****
Надвор од мрежа Надвор од мрежа

Пол: Електроничар
Порака: 1081


Дали доблеста ви е приоритет...


« Одговор #13 пратена : 24 Март 2017, 15:23:43 »

Код:
http://electronicshelponline.blogspot.mk/2012/07/beko-124-125-models-service-mode.html
Сочувана

Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! Зеленко
Наместо со - Цитирано - одговарај со - ОДГОВОР -
abece
Нов член
*
Надвор од мрежа Надвор од мрежа

Порака: 39


« Одговор #14 пратена : 24 Март 2017, 15:50:11 »

Значи ми треба Special Remote Control за да влезам во сервис мод ?

По извесно време на работа по 1-2 часа работа тв-то ја загуби сликата со бели хоризонтални линии как да е скроз завртен г2, но ако го завртам г2 до крај ја губи сликата, мислам дека пак е изгорен ТДА6108 бидејки сега не грее уопште, а пред тваа грееше многу.
Сочувана
Страници: [1] 2   Оди горе
  Отштампај  
 
Префрли се на: