Author Topic: Систем капка по капка - автоматика  (Read 654 times)

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Систем капка по капка - автоматика
« on: 29.04.2017, Saturday, 22:29:48 »
Едноставна автоматика за наводнување на бавчи,посеви итн. R2 нека биде 2М2 тример и подесувајте со него отпорноста на земјата и растојанието помеѓу електродите на сондата. Сондата поставете ја на крај на леата или бавчата.Пумпата нека има потрошувачка спрема контактите на релето 12V 300 omi min.Цревото нека биде издупчено спрема тоа колку и каде се наводнува.Исто и самата пумпа. За повеќе сонди ( ако е просторот поголем ) треба повеќе вакви уреди ,а контактите на релињата нека бидат паралелно ( или сериски!) врзани да може да се контролира пумпата. Кај мене беше мала пумпа за поливање цвеќе (кај комшивката) кога е газдарицата на одмор! Уредот го тестирам сега на подолго време. :D :D
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline nsu

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1308
Одг: Систем капка по капка - автоматика
« Reply #1 on: 01.05.2017, Monday, 13:51:09 »
Легенда си батка навистина корисно е ова нешто еве како електрониката служи на луѓето  8) 8)
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш

Offline didy

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 411
 • Gender: Male
Одг: Систем капка по капка - автоматика
« Reply #2 on: 03.05.2017, Wednesday, 20:50:02 »
Една забелешка
кога зенјата помеѓу сондите ќе се исуши доволно ќе се активира пумпата или електровентил, но тоа може да биде и на пладне кога е најжешко и од испарувањето да страда и билката.
предлог е со фотоотпорник и транзистор да се измени шемата и да функционира само кога е темно, навечер или ноќе. Мислам тоа на ножичка 6 трееба да се среди

Offline MarkoMK

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 929
 • Gender: Male
Одг: Систем капка по капка - автоматика
« Reply #3 on: 05.05.2017, Friday, 19:50:39 »
Батка ти се грижиш на комшиката секогаш да и биде наводнета (земјата за цвеќиња мислам)  ;D ;D ;D
Life is too short to remove USB safely ..