Author Topic: Напојување од компјутер ATX400W JX-0618A v1.3  (Read 513 times)

Offline dimce

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 257
  • Gender: Male
Здраво

Ке ми треба шемичка ако може некој да ми најде за компјутерско напојување ATX400W шасија JX-0618A v1.3 сакам да го поправам но има некои делови кои фалат (Стенд бај транзисторот и транзисторот за старт Q2) и 3 електролити на излез на наппоните) вадени се од плочката. Има доста голем трансформатор и големи транзистори во мрежа сакам да го искористам за мојот предавател зашто дава голема струја 20 Ампери на 12волти.
« Last Edit: 16.05.2017, Tuesday, 21:32:34 by dimce »

Offline GigaWatt

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 10859
  • Gender: Male
  • Не фалширам
Одг: Напојување од компјутер ATX400W JX-0618A v1.3
« Reply #1 on: 17.05.2017, Wednesday, 11:09:31 »
Друже, џабе ставаш слики и модели, шасии, ова она. Види кој е SMPS контролерот, пиши на Google, подеси да пребарува по Images и види дали некоја од шемите кои ќе ти ги извади се слични на онаа од твоето напојување. Друго чаре нема. Тие шеми и онака се универзалка. Има околу 5, 6 SMPS контролери кои најчесто се користат кај овие евтиниве комјутерски напојувања. Има и нивни деривати (подобрени модели), ама пак на крај шемите се горе-долу тие.

Идентична, тешко дека ќе најдеш. Разгледај ја плочката и барај нешто слично.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."