Author Topic: Помош околу напојување на телевизор LG 19LG3050  (Read 1595 times)

Offline nsu

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 1308
Така де така многу поубаво знаеме какви се кинезиве кога наместо кондензатор со декларирани 400 волти работен напон го тераш на 380 волти поубаво и подолг век ќе се има се разбира кога ќе земеш 450 волтен исто како шеснаестките кинески дсет реално може и 12 не е проблем но мала разлика на цени се ако веќе работиш 12 или може и 25 волтен да ставиш ;D
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш

Offline DL1BT

  • Нов член
  • *
  • Posts: 21
Апсолутно ништо не разбрав што напиша :-)

Offline nsu

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 1308
Апсолутно ништо не разбрав што напиша :-)
Де бе другар па толку ли сум само гледам да се корегирам 16волтен кондензатор деклариран ако го драјваш за 12 земи си подобро 25 подолг век ќе има нели како што кажа ти го потврдив твоето тврдење во колово има напон од 380 волти факт и не е спорно ништо стави 400 волтен кондензатор не поубаво 450 како што рече ти исто векот на траење нормално ќе е друг.Така е тука се согласувам исто како јас со дизелчево мое лагери на голема песница на клип бучат не го симнувам испод 4500 полн гас прва 45 втора 80 пишти се си има век на траење извини ако не ме разбра ете појаснив се звиси како ќе го експлоатираш нештото 8) ;D.
« Last Edit: 08.06.2017, Thursday, 21:20:46 by nsu »
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш

Offline DL1BT

  • Нов член
  • *
  • Posts: 21
Не не, не мислам за техничкиот одговор. Мислам за начинот на пишување и употребата (or lack of?) на македонски правопис :-).

Offline batka

  • Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 9351
  • оптимист до крај!
Тоа е веќе видено кај него - пишува ништо да не разбереш ! 8) Батка, нели ке се поправиш? ::)
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline nsu

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 1308
Де бе другар сите како граматичка полиција против мене еве веќе не пишувам големи постови се трудам да се разбираат. Еве нов пасус толку ли е битна граматиката. Ајде готово нека се јави членот што направил нека продолжи Тома да му помага и повеќе да не се прашува и во оф да се оди.Ете прочитај ги сите мои постови денес имам еден многу добар и се трудам да се поправам ајде Марко понатака нека се јавува што направил 8)


Де бе другар, сите како граматичка полиција против мене! Еве веќе не пишувам големи постови. Се трудам да се разбираат. Еве нов пасус.Толку ли е битна граматиката? Ајде готово, нека се јави членот што направил. Нека продолжи Тома да му помага и повеќе да не се прашува и во оф да се оди.Ете прочитај ги сите мои постови денес. Имам еден многу добар и се трудам да се поправам. Ајде, Марко, нека се јави што направил 8)


Еве отприлика како би требало за да биде разбирливо! 8)
« Last Edit: 08.06.2017, Thursday, 22:58:43 by batka »
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш

Offline bicikle

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 2875
  • Gender: Male
Оптокуплерот го провери? Со него би требало да оди зенерка/стабилозатор и отпорник. Околните кондензатори се многи битни. Што се у302/303 ?

Offline GigaWatt

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 10783
  • Gender: Male
  • Не фалширам
PFC (power factor correction; also known as power factor controller) is a feature included in some computer and other power supply boxes that reduces the amount of reactive power generated by a computer. Reactive power operates at right angles to true power and energizes the magnetic field.

Некои напојувања работат на 323V а некои на 380V.

Кај многу тв-иња не со CRT LCD пример има напон баш напротив од 380 волти еве тоа квартот LCD што прашував за екранот кога не му чинеше имаше 380волти напон.

Хмммм... немам начекано до сега вакво напојување во ниеден уред за комерцијална употреба. Имам отворано и напојувања за професионални уреди (сервери, storage-и...)... освен посебни power lines за auxiliary backup power, или нешто слично, ни таму немам начекано нешто вакво.

Не викам дека нема, далеку од тоа, има логика зад сето ова, корекција на факторот на моќност, ама очигледно се вистинска реткост... барем во денешно време... или јас пак сум бил „ксметлија“ да не ми падне ниеден таков уред во рака ;D.

Напојувањето на сликата _нема_ PFC во него. 450V кондензатори наместо 400V најчесто се ставаат за да се зболеми времето на живот на кондензаторот (што во овој случај не е ситуација)

И јас верувам во тоа... односно дека, како што пишав, изборот за 450V-ниот кондензатор е сосема случаен (таков имавме, таков ставивме).

Оптокуплерот го провери? Со него би требало да оди зенерка/стабилозатор и отпорник. Околните кондензатори се многи битни. Што се у302/303 ?

И јас нешто слично пишав да провери... чекаме.

А и на прашањето на Toma не даде одговор. Полесно ќе се работи ако имаме шема на располагање... или шема на некое слично напојуавње, ама за тоа мора да ги знаеме главните компоненти во напојувањето (како што пиша Toma).
« Last Edit: 09.06.2017, Friday, 02:12:46 by GigaWatt »
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline MarkoMK

  • Експерт
  • ****
  • Posts: 929
  • Gender: Male
@Gigawatt
Зенерката ја проверив, ОК е

@LordZi, bicikle

U303 и U302 имаат ознака AOP605  и се некои комплементарни ФЕТ-ови во 8 пинско пакување. Се користат како драјвери за трафото за висок напон за неонките. Тие се ОК, ама не добиваат напон од претходниот степен (кај што треба да има 5 и  15 волти)

Оптокаплерот го сменив ставив нов.



Споено мислење: [time]09 Јуни 2017, 05:30:19[/time]

@Toma

Еве слика од ознаката на ТВ-то:



а еве од задната страна на плочката:



има еден интегралец позади ама никако не можам да видам што е пошто беше некако замачкан па божем да го исчистам изгледа ознаките ги избришав..  :-[

Иначе на сликата се гледа тие двата интегралци (мосфетите U302 и U303) дека се одлемени ама тоа ги испитував затоа е така :)
« Last Edit: 09.06.2017, Friday, 15:21:32 by GigaWatt »
Life is too short to remove USB safely ..

Offline bicikle

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 2875
  • Gender: Male
Да, вака на ќоро скроз работиме. Ако не иде сигнал на фетот, значи е дефект предходниот степен, за кој немаме никакво инфо. Патем и тие оптокуплерите кај вн трафото го провери? Сосе кондензатори? Тие се ептен осетливи па може да зезаат, а и кондензаторите во таа околина се користат на максимум...

Online Toma

  • Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 1169
  • Gender: Male
  • Дали доблеста ви е приоритет...
Quote
... подуени ги сменив сите, исто така го сменив и регулаторот STR W6252 ама пак не сака да уклучи. Треба да има 5.1 и 15 волти на излез ама на 15 волтниот излез добивам 0,5V

Бидејки си напишал Треба да има 5.1V па прашањето е дали ги има!
Ако ги има 5.1V тогаш размислувањата се во еден правец а ако ги нема во друг правец!
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline MarkoMK

  • Експерт
  • ****
  • Posts: 929
  • Gender: Male

Бидејки си напишал Треба да има 5.1V па прашањето е дали ги има!
Ако ги има 5.1V тогаш размислувањата се во еден правец а ако ги нема во друг правец!

Ги нема и тие 5,1 волт. Значи има само на влез тие 325 волти што се после грецот и толку, од ниска страна нема ништо, односно само тие 0,5 волти што ги спомнав.
Life is too short to remove USB safely ..

Offline GigaWatt

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 10783
  • Gender: Male
  • Не фалширам
Ознаката на твојата плочка е AIP-0156. Ај види дали шемата за AIP-0157 е слична со AIP-0156.

Code: [Select]
https://elektrotanya.com/aip-0157_power_inverter.pdf/download.html
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Online Toma

  • Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 1169
  • Gender: Male
  • Дали доблеста ви е приоритет...
Шемата за AIP-0157 не е слична!
Слична шема со STR W6252 во прилог  !

« Last Edit: 11.06.2017, Sunday, 03:00:06 by GigaWatt »
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline MarkoMK

  • Експерт
  • ****
  • Posts: 929
  • Gender: Male
Колеги, проработе напојувањето  ;D ;D ;D
Проблемот бил едно кондензаторче 33 uF / 50 V, во кругот на STR-W  ;D не го сменив првиот пат кога ги менував големите кондензатори.. не беше подуен.. ама сега му измерив ESR испадна 69 оми ..!
Сега е ок. Фала ви на помошта на сите.

Споено мислење: [time]11 Јуни 2017, 00:07:58[/time]
Е сега имам уште еден мал проблем.. дали има врска како се приклучуват неонките на инвертерот ??
Пошто кога ги вадев не ги запамтив како се?
Претпоставувам дека нема врска како се бидејќи не се поларизирани неонките ???
« Last Edit: 11.06.2017, Sunday, 01:16:39 by MarkoMK »
Life is too short to remove USB safely ..