Author Topic: Помош околу проблем со контрола на подводна пумпа (submersible pump, ракета)  (Read 4391 times)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10859
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Update: Сега за сега, со изваден RD2, работи ОК. Контролата не влегува во fault позиција, но притисокот е намален. Мислев евентуално контролата да не ја гаси и пушта пумпата наизменично кога го нема RD2 во комбинација (можеби RD2 се користи за стабилизација на работата на контролата... не бев сигурен), но изгледа ова не е ситуацијата бидејќи LED диодата за Pump On континуирано си свети, така да, значи пумпата работи цело време, се додека не се постигне некое ниво на притисок (се затвори чешма/славина) и потоа се гаси. Ова најверојатно не е поврзано со RD2, можно е притисокот да е намален поради намалено ниво на вода (лето, сушен период), но за секој случај, ќе проверам набрзо со исправна електроника за контрола во која си стои RD2, па ќе видимe ;).
« Last Edit: 01.07.2017, Saturday, 05:25:36 by GigaWatt »
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10859
 • Gender: Male
 • Не фалширам
New update: Притисокот се врати назад, уште пред некое време, заборавив да пишам, изгледа само водното ниво било пониско, па затоа и притисокот бил намален.

Како и да е, со изваден RD2, контролата не влегува во fault позиција, но пред некој ден слепи релето за ON/OFF на пумпата ::) и контролата престана да ја гаси пумпата. Среќа што забележав дека нешто не е во ред (тресат цевките, а никаде не тече вода), инаку пумпата можеше да изгори.

Не ми е јасно, дали бидејќи се пушта често или можеби долго време (се наводнуваше скоро цел ден тој ден кога слепи релето)... не ми е јасно. Пумпата е ОК, баш мерев да видам колку струја влече, ништо над нормала, горе долу, колку што е декларирана, толку струја влече. Го сменив релето, си проработе се како што треба.

Ете зошто не сакам релиња ::). Се повеќе и повеќе размислувам да поставам solid state relay или триак.
« Last Edit: 27.07.2017, Thursday, 04:28:30 by GigaWatt »
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Помини до кај мене, ќе добиеш едно solid state реле на поклон... ;)
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10859
 • Gender: Male
 • Не фалширам
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3213
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
тоа релето мало што го има е AC-1 што се користи за отпорнички потрошувачи, ако најдеш некој контактор со AC-3 карактеристики (за мотори) стави му такво и гајле ке си немаш...
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10859
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Од кај знаеш дека релето е AC-1? Па не ставив слики од него (од страна му беа ознаките).

А кај би можел да најдам AC-3?
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3213
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
зашто неверувам кинез дека ке стави AC3 реле а и незнам AC3 релиња колку има, контактори знам дека има а кај да најдеш да прашам на работа имавме некои ако не ни се дадени :D
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10859
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Ајде, прашај.

24V-но е, 10A, така мислам дека беше. И да не одговараат димензиите, не е проблем, ќе го прилагодам, само нека работи како што треба ;). И за поголема струја да е, не е проблем, само да е 24V-но.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."