Author Topic: Тестер на ел.инсталација  (Read 498 times)

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Тестер на ел.инсталација
« on: 13.07.2017, Thursday, 12:55:37 »
Еве еден едноставен и корисен уред, со кој, за разлика од обичен фазомер кој ја проверува само фазата, може да се проверат сите водови - фазата, нулата и заземјувањето.
Кога ќе се приклучи тестерот светат и двете тлеалки со половина сјај, што ни кажува дека се присутни фазата и нулата и нема прекин кај нив. Кога ќе се притисне тастерот едната тлеалка се гаси, а другата светнува со полн сјај, што значи дека и заземјувањето е во ред и не е во прекин. Фазата се наоѓа на приклучокот каде што светнала тлеалката.
При испитување инсталации каде што веќе знаеме каде ни се фазата и нулата, може да се додаде отпорникот 100к (нацртан со испрекината линија), во тој случај по приклучувањето свети само долната тлеалка, а кога ќе се притисне тастерот се гаси и светнува горната.
За крај и некоја слика од мојата изведба... ;)
« Last Edit: 14.04.2018, Saturday, 19:34:00 by LordZi »
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10859
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Тестер на ел.инсталација
« Reply #1 on: 13.07.2017, Thursday, 16:00:42 »
Е ова е навистина корисно ;). А и изведбата, како и секогаш, одлична ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Одг: Тестер на ел.инсталација
« Reply #2 on: 13.07.2017, Thursday, 16:17:35 »
Хаха, вчера у ниедно време го правев, го видов и мораше одма да го имам... :D
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10859
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Тестер на ел.инсталација
« Reply #3 on: 14.07.2017, Friday, 02:13:47 »
Со пластика од пластични патрони ги имаш пополнето дупките ;D?
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Одг: Тестер на ел.инсталација
« Reply #4 on: 14.07.2017, Friday, 10:24:33 »
Да, добро ја дифузира светлината од тлеалките, плус и внатре е богато залиено со пластика за да не мрда ништо... ;)
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio