Author Topic: TV Vivax 32LE60 шасија TP.SIS231.PT85 нема слика (Решено)  (Read 1009 times)

Offline abece

 • Нов член
 • *
 • Posts: 40
ТВ: Vivax 32LE60
Шасија: TP.SIS231.PT85

Проблем нема слика, односно сијалицата свети зелено но нема слика нема никакви знаци.
« Last Edit: 06.05.2018, Sunday, 12:44:53 by Toma »

Offline Zan

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 789
Одг: TV Vivax 32LE60 шасија TP.SIS231.PT85
« Reply #1 on: 05.08.2017, Saturday, 18:23:22 »
Однеси го на мајстор.
Жан

Offline abece

 • Нов член
 • *
 • Posts: 40
Одг: TV Vivax 32LE60 шасија TP.SIS231.PT85
« Reply #2 on: 05.08.2017, Saturday, 18:46:23 »
И после ?

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10796
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: TV Vivax 32LE60 шасија TP.SIS231.PT85
« Reply #3 on: 05.08.2017, Saturday, 19:23:53 »
Па ваљда мајсторот ќе го направи.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Online Toma

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1171
 • Gender: Male
 • Дали доблеста ви е приоритет...
Одг: TV Vivax 32LE60 шасија TP.SIS231.PT85
« Reply #4 on: 09.08.2017, Wednesday, 15:41:15 »
Нешто во врска со сликата.

« Last Edit: 09.08.2017, Wednesday, 23:24:37 by GigaWatt »
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline abece

 • Нов член
 • *
 • Posts: 40
Одг: TV Vivax 32LE60 шасија TP.SIS231.PT85
« Reply #5 on: 09.08.2017, Wednesday, 22:01:55 »
Да Тома тоа е, имаше по една лед сијалица изгорено на двете лед ленти.
Средено е.

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9352
 • оптимист до крај!
Одг: TV Vivax 32LE60 шасија TP.SIS231.PT85
« Reply #6 on: 09.08.2017, Wednesday, 23:25:43 »
Да Тома тоа е, имаше по една лед сијалица изгорено на двете лед ленти.
Средено е.

Добро би било за секоја ваква тема да се напише како и дали е завршена поправката, односно
да се испочитува со одговор оној член кој помогнал или соработувал.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline abece

 • Нов член
 • *
 • Posts: 40
Одг: TV Vivax 32LE60 шасија TP.SIS231.PT85
« Reply #7 on: 09.08.2017, Wednesday, 23:41:00 »
Твто е средено уште кога пишав за помош, но добив многу арогантни одговори и затоа не пишав потоа.
Благодарам на Тома за неговиот одговор.

Offline Zan

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 789
Одг: TV Vivax 32LE60 шасија TP.SIS231.PT85
« Reply #8 on: 10.08.2017, Thursday, 00:27:59 »
Ајде прочитај си го првиот пост. Пишуваш дека тв-то нема слика. Нема прашање, не знаеме што ти треба. Дали бараш шема, дали бараш dump, можеби бараш сервис или мајстор да ти дојде дома. Тоа никој не може да го знае, треба ти да напишеш.
Жан

Offline abece

 • Нов член
 • *
 • Posts: 40
Одг: TV Vivax 32LE60 шасија TP.SIS231.PT85
« Reply #9 on: 10.08.2017, Thursday, 00:31:00 »
Па пишав шасија и модел, сигурно барам помош околу проблемот, на форум за електроника сум не сум на фемина па мајстор да барам.

Online Toma

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1171
 • Gender: Male
 • Дали доблеста ви е приоритет...
Одг: TV Vivax 32LE60 шасија TP.SIS231.PT85
« Reply #10 on: 10.08.2017, Thursday, 00:53:26 »
Quote
...имаше по една лед сијалица изгорено на двете лед ленти. Средено е.

Ако се премостени и ако не е намалена струјата низ диодите, очекувај рекламација !!!

Патем дали ја измери струјата која тече низ диодите, и колку беа вкупно на број истите ?
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline abece

 • Нов член
 • *
 • Posts: 40
Одг: TV Vivax 32LE60 шасија TP.SIS231.PT85
« Reply #11 on: 10.08.2017, Thursday, 00:58:32 »
Вкупно имаше 2 ленти со по 10 диоди, од кој една диода работи на 3в а сите 10 на 30в, во шемата пишуваше макс волт на диодите 32в и напонот си беше во ред. Овие изгорените заменети се со по 3в диода.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10796
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: TV Vivax 32LE60 шасија TP.SIS231.PT85
« Reply #12 on: 10.08.2017, Thursday, 09:49:52 »
Ако се премостени и ако не е намалена струјата низ диодите, очекувај рекламација !!!

Апсолутно во право е Toma. Една од две работи треба да се направат. Или да се стави отпорник за пад на напон на диодите или никогаш повеќе да не биде поставен на максимум backlight-от.

И во врска со арогантните одговори... не знам од каде Toma погоди (можеби имал сличен проблем решено на сличен модел/шасија), но врз база на дадените информации, никој (освен Toma, очигледно, секоја чест ;)) не може да ти каже што му е проблемот со телевизорот.

Извини вака, ама муабетот со првиот post ти беше „чичко, чичко, јас знам што му е, расипан е“ ::).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9352
 • оптимист до крај!
Одг: TV Vivax 32LE60 шасија TP.SIS231.PT85
« Reply #13 on: 10.08.2017, Thursday, 11:19:35 »
Во врска со арогантноста на одговорите јас како модератор би напоменал дека честопати новите членови кога побаруваат нешто треба да стават многу повеќе податоци за апаратот,шасијата, кварот, начинот како тој настанал... Навистина Тома е во * филм* 8),односно е во ситуација директно од сервис да каже и за модели, шасии, кварови, особено за ТВ апаратите.Исто така тој е член кој сака да помогне и мислам е доста успешен во тоа.Значи нема потреба од нервоза ;).
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline abece

 • Нов член
 • *
 • Posts: 40
Одг: TV Vivax 32LE60 шасија TP.SIS231.PT85
« Reply #14 on: 10.08.2017, Thursday, 14:42:51 »
Или да се стави отпорник за пад на напон на диодите или никогаш повеќе да не биде поставен на максимум backlight-от.

Зошто да не се стави на макс backlightot кога диодите се заменети со соодветни диоди, и напонот си е како што треба ?
« Last Edit: 11.08.2017, Friday, 02:21:03 by GigaWatt »