Author Topic: Полнач за автомобилски акумулатор  (Read 565 times)

Offline Nikol4e

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 53
Полнач за автомобилски акумулатор
« on: 23.08.2017, Wednesday, 20:38:56 »
Поставете некоја испробана шема за полнач за акумулатор. Најдов 2-3 теми, но ги нема сликите (мене не ми ги вади).
Благодарам

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Одг: Полнач за автомобилски акумулатор
« Reply #1 on: 23.08.2017, Wednesday, 23:25:32 »
Code: [Select]
http://www.napravi-sam.com/clanci/punjaci-olovnih-automobilskih-akumulatora/   имаше и шема негде по нетов, ја имам оваа правено, топ работи. Малце ќе се помачиш дуг ги наштелаш потенциометрите ама многу добро работи.

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Полнач за автомобилски акумулатор
« Reply #2 on: 23.08.2017, Wednesday, 23:41:38 »
Проверено
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline didy

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 411
 • Gender: Male
Одг: Полнач за автомобилски акумулатор
« Reply #3 on: 24.08.2017, Thursday, 16:46:27 »
не се мачи на жешково, нарачај си готово :)


Code: [Select]
https://www.ebay.com/p/220v-12v-24v-100ah-Car-Intelligent-Battery-Charger-Automatic-Pulse-Repair-Type/8004234701?iid=382133892094
« Last Edit: 24.08.2017, Thursday, 22:22:03 by GigaWatt »

Offline Nikol4e

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 53
Одг: Полнач за автомобилски акумулатор
« Reply #4 on: 24.08.2017, Thursday, 18:39:57 »
Богами ме замисли сега.

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Полнач за автомобилски акумулатор
« Reply #5 on: 25.08.2017, Friday, 00:02:32 »
Целата електроника од горната шема ,без трафото и кутија би те чинела 5  ЕУ. 8)
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline Nikol4e

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 53
Одг: Полнач за автомобилски акумулатор
« Reply #6 on: 25.08.2017, Friday, 14:29:50 »
Сепак ќе го правам сам  :) Најдов трафо 24в/5а. Од понеделник ќе почнам со првата шема од батка.
Благодарам за помошта.

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Полнач за автомобилски акумулатор
« Reply #7 on: 25.08.2017, Friday, 14:47:37 »
И двете шеми се слични. ;D на ова втората, од *Мала школа електронике* ( српско издание) се додадени само три лед кои имаат функција да сигнализираат состојба * работи,полн, празен* .Значи не е на одмет да ги предвидиш и нив. 8)
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.