Author Topic: Проблем со Pioneer VSX-C300  (Read 1798 times)

Offline dr-mr

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 338
  • Gender: Male
Одг: Проблем со Pioneer VSX-C300
« Reply #15 on: 30.09.2017, Saturday, 22:21:10 »
 Земав нови СТК наместо 402-240 земав 402-250 исти се само 402-250 е малку појак.
Ги заменив и на двете плочи СТК (двата стк на плочите) пак покажува amp err  со претодните стк покажуваше одма amp err и напонот на излезите на стк беше 4.5в сега е некаде 1.6в  до 2в и amp err покажува после неколку секунди.
На сите пинови на стк 402-250 и на стк402-040 има напон на пиновите 7, 8 и 11 има 27в тие се во ред, но на сите други пинови имам помегју 1.6б и 2.2в а не треба да има напон таму
Сепак се ВРТИ !!!

Offline bicikle

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 2891
  • Gender: Male
Одг: Проблем со Pioneer VSX-C300
« Reply #16 on: 30.09.2017, Saturday, 22:40:43 »
Провери го преамп.

Offline GigaWatt

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 10856
  • Gender: Male
  • Не фалширам
Одг: Проблем со Pioneer VSX-C300
« Reply #17 on: 01.10.2017, Sunday, 02:21:47 »
@dr-mr: Краткоспои ги сите влезови на засилувачот (5.1 е, така да, сите 6 влеза краткоспои ги). За STK402-040: види дали има еднонасочен напон на пиновите 1, 2, 14 и 15. За STK402-240: види дали има еднонасочен напон на пиновите 1, 2, 14, 15, 16 и 17. Ако имаш напон различен од нула, проблемот е во некаде во претходните степени, а не во излезниот степен. Лесно може да го елиминираш проблемот ако го следиш патот на сигналот и мериш напон (еднонасочен). Враќај се наназад или секција по секција нанапред, ама почнувајќи од излезниот степен. На пример, почни да мериш од конекторот CN1501 од пин 3 и 5 (Front L, Front R) и види дали на нив напонот е нула. Ако е нула, одиш нанапред и мериш за да ја најдеш проблематичната компонента (по која компонента во ланецот сигналот е различен од 0V). Ако не е, се враќаш степен поназад и пак одиш нанапред (во насока на движење на сигналот од влез кон излез) ;).

Се надевам свати, ако не, ќе дообјаснам или ќе пробам да те водам ;).

ПС: Овие мерења требаше да ги направиш со извадени STK, пред да купиш нови за да не купуваш нови за џабе, ама ајде, биднало ;).
« Last Edit: 01.10.2017, Sunday, 02:26:15 by GigaWatt »
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline dr-mr

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 338
  • Gender: Male
Одг: Проблем со Pioneer VSX-C300
« Reply #18 on: 01.10.2017, Sunday, 13:44:37 »
GigaWatt како мислиш да ги спојам влезовите, мислиш на аудио ин пиновите на стк или?
Сепак се ВРТИ !!!

Offline batka

  • Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 9363
  • оптимист до крај!
Одг: Проблем со Pioneer VSX-C300
« Reply #19 on: 01.10.2017, Sunday, 14:17:08 »
Најлесно вака: види кои пинови се влезови на ИК и од нив одспој ги елементите кои идат од предпојачувачот.Значи, влезовите на ИК да бидат * отворени*.Мери ги сега напоните и види дали работи заштитата. Доколку сега се поврати функционалноста, грешка имаш во претпојачувачкиот дел. Таму провери ИК, транзистори, електролити или некој друг  елемент е пробиен,а на влезовите  доаѓа висок  напон кој ја активира заштитата.
« Last Edit: 01.10.2017, Sunday, 14:19:42 by batka »
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline bicikle

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 2891
  • Gender: Male
Одг: Проблем со Pioneer VSX-C300
« Reply #20 on: 01.10.2017, Sunday, 14:44:42 »
GigaWatt како мислиш да ги спојам влезовите, мислиш на аудио ин пиновите на стк или?
На влезот за звук од тв, цд, радио... имаш нели џек али коаксиален влез. Тие имаат +и-. Спои ги.

Offline GigaWatt

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 10856
  • Gender: Male
  • Не фалширам
Одг: Проблем со Pioneer VSX-C300
« Reply #21 on: 01.10.2017, Sunday, 17:40:14 »
GigaWatt како мислиш да ги спојам влезовите, мислиш на аудио ин пиновите на стк или?

Не, мислев да ги краткоспоиш влезовите на засилувачот баш на задниот панел, кај RCA конекторите ;). Значи, правиш неколку машки RCA конектори кои имаат краткоспоен ширм и среден вод, ги приклучуваш на влезот кој сакаш да го краткоспоиш и тоа е тоа. Притоа, на засилувачот го активираш оној влез кој сакаш да го користиш (значи, ако си го краткоспоил CD влезот, од предниот панел на засилувачот го активираш овој влез).

@batka: Колку што разгледав, заштитата реагира само на излезот, така да, дури и да има проблем кој не е во излезниот степен (сите претходни степени, освен STK), заштитата нема да изреагира, засилувачот ќе си работи „најнормално“ (се ќе работи, само нема да има звук).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline batka

  • Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 9363
  • оптимист до крај!
Одг: Проблем со Pioneer VSX-C300
« Reply #22 on: 03.10.2017, Tuesday, 01:56:47 »
Тоа го мислам и јас Гига.Веројатно излезниот степен се *мутира* со некој напон од претпојачувачот, кој го држи закочен излезот. Не сум ја видел шемата.Треба да се бара на кој пин на ИК е врзана заштитата, односно кој елемент е врзан за ИК и ја држи заштитата. Ако се ослободи излезот од тој напон мислам дека и заштитата ќе падне и иако дисплејот нема да покажува ништо ,излеот ќе си работи нормално. Разгледај ја добро шемата и спореди со дата шитот за ИК.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline dr-mr

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 338
  • Gender: Male
Одг: Проблем со Pioneer VSX-C300
« Reply #23 on: 03.10.2017, Tuesday, 13:11:21 »
Едниот појачувач го ставив во кутијата и на неколку саати не покажуваше amp err но немаше звук на излезите сег пак го прави истото (amperr и оди во standby).
Мерев на пиновите на иц со споени влезови и на пиновите има помеѓу 1.8в и 2 в
Мерев и на конекторот cn1501 на плочта со појачувачот покажува 1.9в на другата плоча на конекторот покажува  0.8в
Сепак се ВРТИ !!!

Offline GigaWatt

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 10856
  • Gender: Male
  • Не фалширам
Одг: Проблем со Pioneer VSX-C300
« Reply #24 on: 03.10.2017, Tuesday, 15:54:26 »
Мереше во однос на иста маса или ја премести мерната сонда за масата од плочката со засилувачот на другата плочка?
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline dr-mr

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 338
  • Gender: Male
Одг: Проблем со Pioneer VSX-C300
« Reply #25 on: 03.10.2017, Tuesday, 16:25:01 »
мерев на конекторот на пин 3, 4 и 5,  пиновите 3 и 5 се fr-l и fr-r pin 4 е маса и на двете страни од конекторот (на двете плочи) . Мерев прво со маса од плочата на појачувачот после и со масата од другата плоча, нема разлика.
Сепак се ВРТИ !!!

Offline bicikle

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 2891
  • Gender: Male
Одг: Проблем со Pioneer VSX-C300
« Reply #26 on: 03.10.2017, Tuesday, 19:56:51 »
На 1и2, 14 и 15 и 17и 17 , мери. Треба  да е нула.

Offline GigaWatt

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 10856
  • Gender: Male
  • Не фалширам
Одг: Проблем со Pioneer VSX-C300
« Reply #27 on: 04.10.2017, Wednesday, 09:46:01 »
Мерев прво со маса од плочата на појачувачот после и со масата од другата плоча, нема разлика.

Не те сватив, нема разлика во напоните на едната и другата плочка или нема разлика во мерењето (добиваш различни вредности на напоните на едниот и другиот крај на конекторот CN1501).

Ако добиваш различни вредности на едниот и другиот крај од конекторот, провери да не си ја промашил случајно жилата. Стави го унимерот на beeper подрачје и провери дали станува збор за иста жила. Притоа, конекторот откачи го барем од едната страна и така мери. Ако не добиеш некоја висока вредност или воопшто не титка, најверојатно имаш проблем со flat кабелот.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 2891
  • Gender: Male
Одг: Проблем со Pioneer VSX-C300
« Reply #28 on: 04.10.2017, Wednesday, 11:57:29 »
Друга проблем по мое би можело да биде спрежниот кондензатор на влез од стк-та или заштитата да дава постојано ерор без да има некој реалне проблем, мада ако има на излез 4.5в реално има нелој проблем.

Offline GigaWatt

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 10856
  • Gender: Male
  • Не фалширам
Одг: Проблем со Pioneer VSX-C300
« Reply #29 on: 05.10.2017, Thursday, 01:05:37 »
Па тие секции се по CN1501, а на него добива еднонасочен напон... и ај што добива еднонасочен, туку згора на тоа различни вредности на едниот и другиот крај на конекторот за иста жила ???.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."